Kipróbáltuk Szeged első extrém kerékpáros akadálypályáját

Már az utolsó simításokat végzik a vidék legújabb látványosságán, a szegedi Belvárosi Extrém Kerékpáros Kalandpályán. A Szegeder a városban elsőként tesztelte le a különlegességet.

Sokan, persze tévesen, azt hiszik, hogy itt valamiféle közműmunkák zajlanak csapnivaló kerékpáros terelésekkel és minősíthetetlen átvezetésekkel, nulla előrejelzéssel vagy úgy egyáltalán bármivel, de ez nem igaz. Itt nem arról van szó, hogy feldúrtak egy bringautat úgy, mintha azon nem közlekedne senki, hanem arról, hogy egy korszerű kalandpályával gazdagodott a környék. Nem akarjuk lelőni a poént, de eléggé klassz lett!

A kalandpálya egyébként tényleg annyira félreérthető, hogy még egy szegedi kerékpáros blog is tévútra tért, amikor azt hitték, hogy itt közműveznek. Ezért még csúnya dolgokat is mondtak, úgy mint „a legzöldebb magyar városnak megint nem tűnik föl, hogy egynémely polgára arra vetemedne, hogy kerékpárral közlekedjen a városban”. Ez persze teljesen alaptalan, nem is győzzük hangsúlyozni, hogy ez egy új attrakciója a városnak!

Na de nézzük is, hogy milyen lett. A legdurvább elemek még arrább vannak, de már a nagykörúttól élvezhetjük a kalandot.

Az első, bevezető elem a dédi tanyáját idéző eperfák. Itt sietni kell, nehogy eltaláljon egy szem:

Közeledünk a lényeghez, addig is virágok és kukák díszítik a pályát, azon kisebb repedések, feltört aszfalt nehezít:

És aztán megérkezünk, a Nemes Takács utcától indul a legjobb rész:

A nyugodtabb versenyzők szépen lassan kerülhetik meg a pályaelemet:

Az extrémebbeknek azonban van egy különleges, három részből álló rész, ahol igazán próbára tehetik magukat. Először beleplaccsanunk a pocsolyába, aztán jön a bazalt ugrató, amit követ a füves rázópálya:

De figyelni kell utána is, számtalan nehezítés következik ugyanis! Miután abszolváltuk a repedéseket és megúsztuk a szemből jövő bringásokkal való frontális ütközéseket, következik egy rejtett pályaelem. Ugye, nem is látják, melyikre gondolok:

Nos, erre a kicsire itt. Higgyék el, amennyire jelentéktelen a fényképen, annyira tud meglepetéseket okozni a résztvevőknek:

A játékosoknak ezt követően túl kell jutniuk a sáros kicsúsztatón. Ennek a pályaelemnek kifejezetten a bicósok elesetése a célja:

A díszlet folytatódik kortárs alakzatokat öltő repedések és furgonok formájában.

De vigyázz! Vajon el fog ütni, vagy egy helyben áll? Ez a kérdés futhat át játékosaink fején, amikor meglátják a következő nehezítést a Gyertyámos utca sarkán:

Persze nem jelent gondot senkinek sem a kerülés. Itt nehezítésként gyalogosokat adtak a pályához a készítők:

Miután nem ütöttünk el senkit, aki jogosan háborodhatna fel, hiszen mi kerékpároztunk a járdán, jön a legextrémebb cucc: A Rettegés Hídja:

Bizony, ezek itt egy bicikli vérfoltjai voltak. Ez olyan vad pályaelem egyébként, hogy sokan inkább gyalogosan mennek át rajta. Ezért persze nem jár pont:

Neki viszont igen:

Itt az útra való visszatérést rögtön ez a fa nehezíti, könnyű eltalálni ha nem vigyáz a játékos:

És közlekedünk is a vége felé. Az utolsó előtti pálya elem ez a kétbukkanós rázópálya:

És a végére egy újabb gyalogosokkal nehezített, szűkített szakasz:

Fotók: Szűcs Dániel / Szegeder

Aki csak teheti próbálja ki, szerintünk nagyon extrém, nagyon vad lett Szeged legújabb attrakciója! És a legjobb csak most jön: ingyenes.