Kinyithatnak hétfőtől az éttermek és kávézók kerthelyiségei Szerbiában

Szomszédunkban nagyobb fokozatra kapcsolt a nyitás a magas átoltottság miatt: kinyithatnak hétfőtől az éttermek és kávézók kerthelyiségei, az üzletek ismét akár este 10 óráig is nyitva tarthatnak.

A szerb koronavírus-járvány kezelésével megbízott válságstáb úgy döntött, hogy kinyithatnak hétfőtől az éttermek és kávézók kerthelyiségei. A péntek esti ülés után azt is közölték, hogy az üzletek ismét akár este 10 óráig is nyitva tarthatnak, a bevásárlóközpontok újranyitásáról pedig a jövő héten döntenek. A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában szombatra 4 826-tal, míg a halálos áldozatok száma az elmúlt 24 órában 39-cel nőtt.

Nálunk az április 9-ére, illetve a 2,5 millió beoltott esetére tervezett első nyitási ütemben a vendéglátó üzletek továbbra sem nyithatnak ki normál üzemben, csak az ott dolgozók tartózkodhatnak bent. A vendégek csak az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása érdekében, az ehhez szükséges időtartamig mehetnek be. Másrészről pedig este 10-re tolódik a kijárási tilalom kezdete. A boltok reggel 5-től este fél 10-ig lehetnek majd nyitva, újra működhetnek a márciusban bezárt szolgáltatások.

Amennyiben elérjük a 3-3,5 millió beoltottat, jön a következő lépés, de arról csak egy hét múlva pénteken tájékoztat Orbán, aki szerint ez a hárommilliós beoltottság április 13-ra lehet meg. Az iskolákat egyébként április 19-én tervezik újranyitni, miközben zajlik a tanárok oltása.