Kiköltözik az utcára a Somogyi, hogy könyvet is lehessen bérelni

Kávézgatni és diszkózni már lehet, a könyvtárakba járás tilalmát azonban még nem oldotta fel a kormány. Ezért most a Somogyi könyvtár munkanapokon néhány órára kitelepül az épület előtti teraszra, hogy onnan lehessen előre igényelt könyveket elvinni, és visszaadni is.

Mint sajtóközleményükben írják, a koronavírus következtében kialakult veszélyhelyzet miatt a város könyvtárai (a Somogyi-könyvtár Központi Könyvtára és a fiókkönyvtárak) továbbra sem látogathatók, mivel a Koronavírus-fertőzés Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzs a könyvtárak személyes látogatásának tilalmát még nem oldotta fel. A könyvtár azonban szeretné segíteni olvasóit, hogy ezekben az időkben is olvasnivalóhoz jussanak, ezért a Dóm téri könyvtár előtti teraszon lehetőséget nyújtanak a Központi könyvtárból kikölcsönzött könyvek visszaadására és az előre igényelt könyvek átvételére. A szolgáltatást május 20-tól a könyvtár nyitásáig munkanapokon lehet igénybe venni 10-12 óra és 13-15 óra között.

A szolgáltatás szabályai:

 1. A központi könyvtárból kikölcsönzött dokumentumokat várják vissza a kihelyezett ládákba. A könyvek fertőtlenítés után egy későbbi időpontban lesznek újra kölcsönözhetőek.
 2. Kölcsönözhető könyveket csak a Központi Könyvtár kölcsönözhető állományából lehet választani.
 3. Egyszerre legfeljebb 5 db könyv igényelhető.
 4. A könyvek kölcsönzésére csak előzetesen elküldött igény alapján van lehetőség. A rendelést megteheti e-mailben (adminisztracio@sk-szeged.hu), vagy az igénylőlap kitöltésével.
 5. A könyvtárnak küldött levélben kérjük pontosan leírni az alábbi adatokat:
  • a kölcsönzést igénylő olvasó neve, az olvasójegye száma (a vonalkód alatt olvasható szám)
  • a könyv(ek) szerzője, címe, lelőhelye és jelzete (ezek az adatok a könyvtár online katalógusában találhatóak)
  • a könyvek átvételére alkalmas időpont (délelőtt vagy délután) megjelölése
 6.  Az olvasók (várhatóan egy munkanapon belül) e-mailben kapnak választ a könyvek átvételi időpontjáról és módjáról. A könyvtár azt kéri, hogy a megjelölt időpontban érkezzenek az igényelt könyvekért.
 7. A kért olvasmányokat kigyűjtik, kikölcsönözik, és a kölcsönzési bizonylattal ellátva összekészítik átadásra a könyvtár előtti teraszon.
 8. Amennyiben kölcsönzés közben azt tapasztalják, hogy az olvasójegy érvényessége lejárt, akkor meghosszabbítják. A beiratkozási díjat a következő, személyes látogatás alkalmával kérik olvasóiktól.
 9. Az előkészített könyveket a kijelölt asztalról – személyes kontaktus nélkül – vihetik el.
 10. Az átvételkor kérik az egészségvédelmi intézkedések – távolságtartás, szájmaszk viselése – betartását.

A szolgáltatást csak a Központi könyvtár beiratkozott olvasói vehetik igénybe, illetve azok a késedelmi díjak, amelyek nem a bezárás alatt keletkeztek, megmaradnak a nevén, és a következő, személyes látogatás alkalmával kérik majd a befizetését.