Kifütyülték a tüntetők a MÁV-ot

Mai nappal lépett érvénybe a MÁV új, rengeteget szidott vasúti menetrendje. A változtatások sokaknál kiverték a biztosítékot, a tiltakozók egy csoportja ma, az Indóház téren a vasútállomás előtt is hallatta a hangját.

Ma fél tízre gyűlt össze egy kisebb tömeg a Nagyállomás előtti téren, hogy tiltakozzon a MÁV december 15-ével bevezetett menetrendje ellen. Hogy a változtatások milyen módon fogják befolyásolni a Szegedre befutó szerelvények érkezési rendjét, azt itt már összeszedtük, de a demonstráció szervezője, Dósa Endre is kitért rá felszólalásában.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

2006-ban Dósa tervezte a Dél-alföldi Ütemes Szimmetrikus Menetrend nagy részét. Elmondása szerint egy egész országot átfogó csatlakozási rendszer épült ki akkor, ennek a lerombolását kezdték meg most. A szervező ezért egy levelet is felolvasott, melyet a holnapi nap folyamán kíván az Innovációs és Technológiai Minisztérium részére eljuttatni.

Hirdetés

„Sokan nem is tudják, hogy a menetrendeket ma már nem a MÁV, vagy a Volán találja ki, ők csak szolgáltatók, a megrendelő az Innovációs és Technológiai Minisztérium.”

Ebben a levélben többek között összefoglalja, hogy az új menetrend mi miatt nem felel meg a rendszeresen utazóknak, hogy a változtatások okán naponta elveszik 49 vasúti és 20 helyközi autóbusz csatlakozás, hogy a közlekedő 18 vonat összesen 224 perc többlet menetidőt produkál, valamint, hogy a rendszerből így legalább 1000 utas kiesik.

A demonstrálók hangos fütyüléssel nyugtázták az elhangzottakat, majd ezt követően a Szegedre elsőként, tíz óra körül befutó IC elé vonultak, hogy sípjaikkal ott is jelezzék egyet nem értésüket.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

 

Nyitókép: Szűcs Dániel / Szegeder