Kiengedték Szabót, Botka a Facebookon reagált

Szeged polgármestere egy órája reagált Facebookon Szabó Bálint felvetésére, mely szerint le kellene állítani a közösségi közlekedést Szegeden. Botka azt mondja, a nagy cégek dolgozói miatt ezt nem tehetik meg.

Mint megírtuk, Szabó Bálint felvetette hétfőn, hogy a teljes helyi közösségi közlekedést le kellene állítani, ezzel is fékezve a koronavírus-járványt. A Mindenki Szegedért Mozgalom Facebook-oldalra egy eseményt is létrehozott, mely leírása szerint a koronavírus-járvány miatt kialakult vészhelyzetre tekintettel azonnali hatállyal kezdeményezik a város közösségi közlekedésének határozatlan időre történő leállítását. Szabó szerint „ha csak egy fertőzött megfordul bármelyik tömegközlekedési eszközön, akkor az egész járművön utazók ki vannak téve a megfertőződés veszélyének”, ráadásul az így megspórolt pénzt Szeged ellenszer fejlesztésére is fordíthatná.

Azt nem tudni, hogy mi járt Szabó fejében mindezzel kapcsolatban, pontosan hogyan próbálta volna meg lekapcsolni a hálózatot, mindenesetre szerdán délután meglepő, huszadik századot idéző módszerrel indult a közösségi közlekedés ellen: keresztbe állt kocsijával az Anna-kút kellős közepén, így akadályozva a villamosforgalmat. Mindez sikerült is, órákra bénította meg a város tömegközlekedésének gerincét adó villamosvonalakat (amiket egyébként a járvány miatt nemigen használ sok ember).

Botka László most Facebook-posztban reagált, mint írja, a közösségi közlekedés kihasználtsága 67%-os, és „a megszüntetésére nincs lehetőség, mert a régió egészségügyi ellátását biztosító SZTE Klinikai Központ, az ország legnagyobb élelmiszer-ipari cégei, a legnagyobb húsipari cég a Pick, a legnagyobb tejipari cég a SOLE városunkban működik”. A polgármester szerint „ha ezeknek a cégeknek a sok ezer dolgozója nem tudna eljutni a munkahelyére, akkor nemcsak az egészségügyi ellátás, hanem az élelmiszer-ellátás is veszélybe kerülne az egész országban”.

Security Check Required

No Description

„A nemzetgazdaságilag nélkülözhetetlen cégeink dolgozóinak azonban biztosítanunk kell a munkába járás feltételeit! Nem tudjuk leállítani a közösségi közlekedést” – zárta sorait Botka.

Az imént beszéltünk Szabó Bálinttal, akit 19:10-kor helyeztek szabadlábra. A képviselő azt ígérte, lesz még folytatása az ügynek.