Kiemelik a vízből a Szőke Tiszát

Nemsokára végleg a földre vontathatják a tápéi kikötőből a már lassan két évtizede ott pusztuló gőzöst. Az előkészületek már zajlanak.

A hajóról utoljára augusztusban írtunk, akkor ugyanis úgy tűnt, hogy nem sok minden fog történni már a legendás gőzössel. Akkor helyi horgászoktól azt tudtuk meg, hogy a 2012-ben még kilátásban levő bontást azért hagyták abba, mert a felépítményen túl lebontani a hajót már túl drága volna. Ezért magán a testen kívül mindent leszedtek, a maradékot pedig otthagyták.

Az egyik horgász azt mondta, nemrég lett volna alkalom folytatni a munkát a nagyon alacsony vízállás miatt, de semmit sem tettek. Elmondása szerint elsüllyedt egy vontatóhajó is mellette, ami vagy fele akkora, mint az öreg. Ebbe néha-néha beleakad egy kisebb hajó állítólag, de mást nem zavar.

Most azonban igencsak megsűrűsödtek a dolgok a kikötőben:

  • egyrészt úgy 130 méterrel arrébb vontatták a hajót keletnek, a kikötő belseje felé, egészen a partig,
  • ahol kivágtak néhány fát,
  • és építettek egy pályát a kihúzáshoz,

amit a már nem a kikötőhöz tartozó nagy füves területen terveznek végrehajtani. Ennek előkészítési munkálatai most is zajlanak, de egy már biztos,

a hajótestet hamarosan szárazföldre vontatják.

És hogy mi lesz utána a sorsa? Értesüléseink szerint a vastelep, leginkább. Az 1970-es években Szegedre került hajó történetének tehát végleg vége van nemsokára. Miután két évtizeden keresztül rohadt a vízben, most feldarabolják és viszik a méhbe. Ha minden igaz, a kiemelést a következő két hétben viszik végbe.

A napokban meglátogattuk a helyszínt:

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder
Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder
Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder
Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder
Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder
Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

A Szőke Tisza történetéről bővebben vízrebocsátásának századik évfordulóján írtunk:

100 éves a Szőke Tisza gőzös

 

Update (2019. október 25. 10:50): a tulajdonos levelet küldött, melyből kiderül, ha épen sikerül kiemelni a hajót, akár újjá is épülhet.