Kiderült, mennyi keres a szegedi egyetem rektora

Bruttó 1,3 millió és 2,7 millió forint között visznek haza havonta az egyetemek rektorai, a kancellárok havi keresete pedig 1,1 és 2,6 millió között van – írja a Magyar Nemzet.

A kormányközeli lap utánanézett, hogy a 27 felsőoktatási intézmény közül hol keres mind a rektor, mind a kancellár 2 millió forint felett. Tíz ilyen egyetem van az országban jelenleg, köztük az SZTE. A legjobban kereső rektorok listája a következőképp fest:

  1. Borhy László (Eötvös Loránd Tudományegyetem), 2,7 millió forint,
  2. Szivássy Zoltán (Debreceni Egyetem), 2,7 millió forint,
  3. Merkely Béla (Semmelweis Egyetem) 2,6 millió forint,
  4. Miseti Attila (Pécsi Tudományegyetem) 2,5 millió forint,
  5. Rovó László (Szegedi Tudományegyetem) 2,3 millió forint.

A legrosszabbul kereső magyar egyetemi rektor Szinger Ibolya, aki 1,36 milliót visz haza a bajai Eötvös József Főiskola vezetéséért. Ezen intézménybe egyébkénit mindössze 361-en járnak, míg az élvonalbeli egyetemek gyakran 10-20 ezres hallgatói létszámmal működnek.

Az egyetemek gazdasági irányítását végző kancellárok fizetése a rektorokéhoz hasonló nagyságrendű: 1,1 és 2,6 millió forint között mozog. Az ő bérük egyébként a legtöbb helyen 2-400 ezer forinttal alatta marad a tudományos vezetésért felelős rektorokénak. Vannak azért kivételek, Pécsen csak bruttó ezerötszáz forint a különbség,

Szegeden pedig a kancellár kap többet, igaz csak 12 ezer forinttal.

Az jellemző egyébként, hogy az orvosképzéssel is foglalkozó intézmények vezetői többet keresnek, a legalacsonyabb fizetések pedig általában a kisebb vagy a főként művészeteket oktató helyeken vannak.

A lap azt is felidéz, hogy volt év, amikor a magyar egyetemeken előfordult még 4,7 milliós havi fizetés is, de ezt visszavették, illetve összehasonlították a magyar és a brit béreket is. „Az Egyesült Királyság hasonló hallgatói létszámmal bíró intézményeiben négyszer annyi pénzt kapnak a felső vezetők, mint a magyarok. A lapunk által megvizsgált tíz brit egyetemen (370 fontos árfolyammal számolva) 11 és 14 millió forint közötti összegnek megfelelő havi juttatásban részesülnek. A Shanghai Ranking világranglistán az ELTE-hez legközelebb álló University of Bath rektora 14 és fél millió forintot keres, ezzel ő az egyik legjobban fizetett brit rektor. Oxford, illetve Cambridge világhírű egyetemein átszámolva 11, illetve 13 milliót tesznek zsebre a rektorok” – írják.

 

Nyitókép: MTI