Kiderítettünk mindent a Klauzál tér rejtélyes tortájáról

Egy hatalmas fémszerkezetet építenek ezekben a percekben is Szeged egyik legfrekventáltabb helyén, a Kárász utca és a Klauzál téri metszetében.

A fura szerkezetet még a hétvégén kezdték el építeni, azóta pedig egyre csak növekszik. Míg eleinte csak egy faszerkezet volt a földön, ami alig látszott távolabbról, mára már akár a Dugonics térről is kiszúrható a méretes fémtest, sőt. Napok óta az a szokás a téren, hogy az emberek megállnak, rácsodálkoznak, többen még fényképezkedni is elkezdtek vele. De vajon mi is ez pontosan?

 

Mi van ezzel a 300-zal?

 

Kezdjük azzal, hogy miért épül. A válasz egyszerű: Szeged300. De vajon mit jelent ez. Valami ünnepel a város, de sokan nem tudják, egyáltalán miről van szó. 300 éve Szeged? 300 éve szabadultunk fel a török kezei alól? 300 éve volt a honfoglalás? Vagy teljesen más irányba nézzünk, 300%-on teljesít a város gazdasága?

 

Nem, egyik sem. 300 évvel ezelőtt, 1719. május 21-én emelte Szegedet a szabad királyi városok közé III. Károly. A város pedig ezt ünnepli most több programmal és mindenféle csicsával, többek közt a tortával. De emellett például a város trolibuszállományát is ellátták kis zászlócskákkal, amik a Szeged300 mellett a troliközlekedés 40. évfordulójára is emlékeztetnek.

A május 21-e pedig nem véletlenül lehet ismerős, hiszen ezen a napon ünnepeljük Szeged napját is, és ekkor van a város talán egyik legsikeresebb rendezvénye, a hídi vásár is.

 

Hatalmas, de tényleg

 

Vissza a tortához. A nem kis szerkezet 15 méter átmérőjű és 6 méter magas. Az egyelőre rejtély, hogy kívülről hogy fog kinézni, de belül már biztos, hogy kiállítást rendeznek be.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

A szeged.hu szerint „a Klauzál téren pedig egy ideiglenes, torta alakú kiállítóhely épül, amelyben a 21. századi technikák segítségével mutatják be a város három évszázadát. A torta egyik részében digitális, interaktív kiállítás várja az érdeklődőket, a másik részében pedig egy több mint 20 perces film pörög majd, amely bemutatja a város történelmét. Az alkotást egy óriási felületre vetítik majd ki, a látványt hanghatások kísérik és számos 3D-s elemet is tartalmaz majd. A narrátor a közismert szegedi színész Borovics Tamás lesz majd. Medgyesi Konstantin szerint a film annyira valósághűre sikeredett, mintha például ott lennénk az 1879-es nagy árvíz kellős közepén.”

A filmet és a digitális tartalmakat az a Zengo Kft. készítette, akik évek óta híresek rendkívül magas minőségű oktató anyagaikról.

A torta szeptemberig lesz a téren, addig sok iskoláscsoportot várnak, de számítanak a turisták érdeklődésére is.

 

Ismerős darabok

 

Fotó: szeged.hu

Egyeseknek ismerősek lehetnek a torta egyes elemei is. Megbízható forrásból tudjuk, hogy

a szerkezet korábban az István, a király c. darabban volt korona,

míg a borítást adó polikarbonátlemezek a Háry János kártyalapjaiként élték eddigi életüket. Ez azonban kétséget kizáróan inkább tudható be pozitívumként, hiszen egy olyan világban élünk, ahol újrahasznosítás nélkül nincs sok esélyünk. Így mindamellett, hogy talán spórolt is egy keveset a város, még a környezetért is tett egy keveset.

 

Nyitókép: szeged.hu