Kicsinálják Újszeged legbékésebb lakóparkját

marostői városrész újszeged lakópark

Legalábbis ettől félnek a lakók. Nemsokára ugyanis megnyitnak a forgalom előtt három utcát az újszegedi Fő fasor végén található Marostői városrészben. A lakók szerint azonban pont ezzel kaszálják el a területet, ami nyugodt, kisvárosias érzéséről híres.

 

A Fő fasor, Fülemüle utca, Katalin utca és Ágnes utca által határolt, mintegy 0,4 négyzetkilométeres területen korábban mezőgazdasági tevékenység folyt, és csak a 2000-es évek elején kezdték el a lakópark kialakítását.

A terület ma két részre bontható: az elsőként megépült négy utcára (Vellay Imre, Vánky József, Szögi József és Demeter Ferenc), illetve a várostól távolabb eső, ugyanakkora területre, ahol a beépítettség még nem éri el az 50%-kot.

 

A nagy nyitás

 

Az előbbi, városhoz közelebb eső területen keresztül szalad ugye a négy utca, ezek azonban mindkét végükön le vannak zárva, hogy megakadályozzák az átmenő forgalmat. A lakópark ezen felébe kizárólag a Rahói utcán lehet behajtani, és onnan lefordulni a keresztutcákra.

Most azonban a legtávolabbi utcán, a Demeter Ferencen kívül a többi hármat megnyitja a forgalom előtt az önkormányzat. Már folyik a táblák és gömbtükrök szerelése, illetve a napokban fekvőrendőröket is öntöttek az utcák végénél.

14cb1974d93a6de993c676646d439a9c
Betonládával lezárt utca a Vánky József utcán 2012-ben. Fotó: Google Maps

Az utcákat korábban még azért zárták le, mert a lakók kifogásolták az átmenő forgalmat, melynek jelentős részét a környék építkezéseihez járó teherautók adták. A lezárással lénygében létrejött egy mintalakópark, ahol a nyugalom és a békesség vált a középponttá. A gyerekek úgy tudtak végre játszani nyaranta az utcákon, hogy nem kellett a forgalomtól tartaniuk szüleiknek, és ha elgurult a labda, nem egy gyorsforgalmi út sávjain szlalomozva kellett azt visszaszerezniük.

 

Forgalom, balesetek, világvége

 

Ezt az idillt féltik a környéken lakók. Battancs Szilveszter például panasszal fordult a Délmagyarországhoz, melyben azt vizualizálja, hogy amint megnyílik a három utca, elkerülhetetlenek lesznek a balesetek, hiszen sok ház kapuja nyílik az utcára közvetlenül, a lakóparkban ugyanis a legtöbb helyen nincs járda. Hozzátette azt is, hogy ők konkrétan azért költöztek a Vánky József utca sarkára, mert nem volt átmenő forgalom és tetszett nekik a környék.

Egy másik lakó, Szudóczki Judit arról panaszkodott, hogy telerakták KRESZ-táblákkal az utcát, amik rontják a kilátást.

 

Berkesi Ottó, a környék önkormányzati képviselője elmondta, már évek óta tervezték megnyitni az utcákat, és ugyanakkor lezárni a szintén a lakópark területén levő Gulácsi parkot.

„Így tavaly decemberben úgy döntött a városüzemeltetési bizottság, hogy az eltorlaszolt Vellay, Vánky és Szögi utcát megnyitjuk, a forgalmat pedig a Fő fasor felé tereljük. Ez nem jár majd a forgalom növekedésével az utcákban, csökken a gépjárművek sebessége és a légszennyezettség is. Emellett a játszótérrel rendelkező parkot végre pihenésre használhatják majd a lakók, nem kell attól tartani, hogy a száguldozók elütik a gyerekeket” – mondta a lapnak.

Tehát az utcáknak csak a Fő fasor felőli végét nyitják meg, és a lakóparkon belül lezárják a Gulácsi parkon áthaladó utcákat. Magyarul valóban megtörik a környék békessége és forgalmi kiszámíthatósága, a játszóteres, focipályás szabadidőpark legalább nagyobb biztonságnak örvend majd.

 

Nyitókép: a lakópark légifelvételen. Fotó: Google Maps