Kiáltvány született a demokratikus jogokért és az önkormányzatiságért, Botka is aláírta

Negyvenhét településvezető, köztük Botka László is aláírta azt a kiáltványt, mely „a közösséggé válás ünnepe” alkalmából született, és kiáll a köztársaságért, a demokratikus jogokért és az önkormányzatiságért is. A nyilatkozat szerint a köztársaság 9 éve tűnt el az ország nevéből, és 10 éve már a hétköznapjainkból is fokozatosan eltűnőben van. A kiáltvány:

„Polgármesterek közös deklarációja október 23-a alkalmából

Október 23-a – az ’56-os és a ’89-es is –a közösséggé válás ünnepe volt. Két olyan történelmi pillanaté, amelyben fölfénylett a legszebb képességünk. Az, hogy az ezer és egy különbségünk – a származásunk és a neveltetésünk, a hitünk és a világnézetünk – ellenére, összeköt bennünket valami sokkal erősebb: a haza és a szabadság szeretete. A szabadságot és a hazát ugyanis nem lehet egymás ellenében szeretni. Mert azzal felszámolnánk mindkettőt.

Egy éve, október 23-án a köztársaság 30. születésnapját is ünnepeltük. A magyar köztársaságét, amelyért az ’56-os hősök is harcoltak, de ami kilenc éve eltűnt a hazánk nevéből, és tíz éve már, hogy fokozatosan tűnik el a hétköznapjainkból. A változás esélyét és reményét hordozó szabad városoknak és falvaknak dolguk és felelősségük ennek az értékvesztésnek a megállítása.

Idén október 23-án pedig a magyar önkormányzatiság 30. születésnapjára is emlékezünk. Arra a magyar önkormányzatiságra, amely az 56-os örökségben is gyökerezik. Ahogy Szabó Zoltán írja. „A demokráciát leépítő Rákosinak, úgy rémlik, ha sikerült is a pártokat szétmorzsolnia, de a népben feltámadt önkormányzati hajlamot és készséget nem sikerült megtörnie. […] Nyilvánvaló, hogy a forradalom valóságos szervei nem az újjáéledt pártok, hanem az újonnan született nemzeti bizottságok és forradalmi tanácsok. A fölkelt nép ezekbe úgy rendeződik, mint a dagály hullámokba a parton: ők a forradalomcsinálta népképviseletek.”

A „forradalomcsinálta népképviseletek” örökségének megőrzése különösen fontos most, járvány és a nyomában érkező gazdasági válság idején. Az önkormányzatok szerte az országban erejükön felül küzdenek a járvány ellen és szembesülnek a gazdasági válság pusztító hatásaival. Életeket és egzisztenciákat igyekeznek menteni. És miközben nincs ennél fontosabb feladat, a magyar kormány magára hagyta az önkormányzatokat. Harc és sarc – ennyi, amit a városok és a falvak kapnak a legnehezebb időkben. Pedig sem a járvány, sem a gazdasági válság kezelése nem lehet sikeres az önkormányzatok ellenében, csakis velük partnerségben. Ennek igazságáról tanúskodnak nem csak a járvány második hullámának, de a gazdasági válság kezelésének eddigi kormányzati kudarcai is.

Mi, önkormányzatok nem akarunk mást, csak mi lényegünk: a helyi közösségeket támogatni. Segíteni az egzisztenciájukat féltő polgároknak, támogatni a bajba jutott vállalkozásokat a településeinken. A segítséghez szükséges támogatás ismét csak az Európai Uniótól érkezik. Ám a kormány akadályozza ezt a folyamatot azzal, hogy nem hajlandó elfogadni a jogállami kritériumokat, azokat az európai szabályokat, amelyek biztosítanák, hogy az uniós támogatások a kiváltságos kevesek további gazdagodása helyett a többség javát szolgálják. Mi, szabad városok és falvak készek és képesek vagyünk betartani ezeket a jogállami kritériumokat. Mert ez fakad hitünkből, mert ez a településeink és az egész ország érdeke. Hogy az uniós válságkezelő támogatás eljusson azokhoz, akiket illet, vagyis a magyar emberekhez, ennek garanciáját az önkormányzatok bevonása jelenti. 

A járvány utáni új időszámítás lehetőséget teremt arra, hogy sok mindent máshogy csináljunk, mint azelőtt. Hogy jobban vigyázzunk a környezetünkre. És sokkal jobban egymásra. A válság sok mindent temet maga alá, de az önkormányzatiság biztosan nem tartozhat ezek közé. A járvánnyal és a nyomában érkező gazdasági válsággal való küzdelem tapasztalatai egy irányba mutatnak: fenntarthatóbb és emberségesebb politikára, zöld és szociális fordulatra van szükség. Ez településeink, és ez Magyarország legjobb esélye is.

Úgy kell dolgoznunk közösen, hogy a magyar önkormányzatok – Bibó István szavaival – a szabadság kis körei legyenek szerte az országban. Ezzel tisztelgünk 1956 hősei előtt, ezzel szolgáljuk 1989 reményeinek beteljesítését.”

Az aláírók:

 1. Karácsony Gergely, Budapest főpolgármester
 2. Botka László, Szeged polgármestere
 3. Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere
 4. Veres Pál, Miskolc polgármestere
 5. Szücsné Posztovics Ilona, Tatabánya polgármestere
 6. Pintér Tamás, Dunaújváros polgármestere
 7. Péterffy Attila, Pécs polgármestere
 8. Nemény András, Szombathely polgármestere
 9. Csőzik László, Érd polgármestere
 10. Gémesi György, Gödöllő polgármestere
 11. Nyirati Klára, Baja polgármestere
 12. Schwartz Béla, Ajka polgármestere
 13. Fazekas László, Albertirsa polgármestere
 14. Hegedűs Péter, Balmazújváros polgármestere
 15. Wittinghof Tamás, Budaörs polgármestere
 16. Mikola Gergely, Encs polgármestere
 17. Balogh Csaba, Göd polgármestere
 18. Fülöp György, Tiszaújváros polgármestere
 19. Hiesz György, Gyöngyös polgármestere
 20. Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere
 21. Janiczak Dávid, Ózd polgármestere
 22. Máté Antal, Nyírbátor polgármestere
 23. Tóth József, Polgár polgármestere
 24. Leidinger István, Pomáz polgármestere
 25. Budai Lóránt, Jászberény polgármestere
 26. Lengyel Róbert, Siófok polgármestere
 27. Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere
 28. Üveges Gábor, Hernádszentandrás polgármestere
 29. Halmi József, Győrtelek polgármestere
 30. Hatvani Miklós, Isaszeg polgármestere
 31. Eszes Béla, Jánoshida polgármestere
 32. Nagy János, Szigetvár polgármestere
 33. Juhász Béla, Sződliget polgármestere
 34. V. Naszályi Márta, az I. kerület polgármestere
 35. Őrsi Gergely, a II. kerület polgármestere
 36. Kiss László, a III. kerület polgármestere
 37. Déri Tibor, a IV. kerület polgármestere
 38. Soproni Tamás, a VI. kerület polgármestere
 39. Niedermüller Péter, a VII. kerület polgármestere
 40. Pikó András, a VIII. kerület polgármestere
 41. Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere
 42. László Imre, a XI. kerület polgármestere
 43. Tóth József, a XIII. kerület polgármestere
 44. Horváth Csaba, a XIV. kerület polgármestere
 45. Németh Angéla, a XV. kerület polgármestere
 46. Szaniszló Sándor, a XVIII. kerület polgármestere
 47. Gajda Péter, a XIX. kerület polgármestere

(via)