Ki jelenthette föl Szabó Gábort?

Több oldalról is politikailag érdekes a Szabó Gábor ellen tett feljelentés. Korábban Szabó Bálint, a Szeviép-ügyek kapcsán ismertté vált jogász a helyi Fidesz támogatásával tett feljelentést egy másik, az egyetemhez köthető ügyben, közben azonban összevesztek, most kiáll a volt rektor mellett, akit a Fidesz polgármester-jelöltnek is castingolt.

Forrás: Szeged.hu

Hogy ki tette a feljelentést, egyelőre nem tudni, ám két dolgot érdemes figyelembe venni. Az egyik, hogy egy olyan lézeres kutatóeszköz beszerzéséről van szó, amelynek a legtöbb ember a nevét sem tudja elsőre felolvasni, nem hogy a vásárlásával kapcsolatos szerződésekben kutakodjon, és az után feljelentést tegyen. Olyan embernek kellett tehát tennie, aki szakmailag olyan körökben mozog, amelyben a rektor. A másik, hogy az egész ügy minden szempontból politikailag átitatott, és könnyen lehet, hogy nem függetleníthető az utóbbi időkben kibontakozott szegedi jobboldali belháborútól.

A jelölt, aki ott se volt

A Fidesz régóta keresi, kivel próbálja meg elnyerni Botka László polgármester székét – Szegeden az utóbbi időben nem sok sikert tudnak felmutatni, ezért az elmúlt hónapokban a fővárosi pártközpont nagy erőket költöztetett le Szegedre Kubatov Gábor pártigazgató és további magas párttisztviselők vezetésével, hogy végre muzsikáljanak valahogy.

Egy telefonos közvélemény-kutatás során az utóbbi időben sokakat fölhívtak, ahol lehetséges jelöltek ismertségét és népszerűségét mérték, Szabó Gáborra is rákérdeztek, ami azt jelenti, hogy felmerült a neve, mint a kormánypárt lehetséges polgármester-jelöltje idén ősszel. Akkor elég groteszk helyzetbe hozva a Fideszt azt nyilatkozta le a médiának, hogy őt nem kereste meg senki ezzel kapcsolatban, és nem kíván polgármester-jelölt lenni.

Barátból ellenség

A feljelentés kapcsán volt olyan városházi forrásunk, aki először Szabó Bálint szegedi jogászra gondolt. Jó oka volt rá, de nagyobbat nem is tévedhetett volna. Szabó civil mozgalma, a Mindenki Szegedért ugyanis kiállt a volt rektor mellett, és telefonon azt mondta, az ellene tett feljelentés az ellene indult eljárásokhoz hasonló, és szerinte a Fidesz bosszúja, amiért a volt egyetemi vezető autonóm, és nem állt be Kubatov alá, és kellemetlen helyzetbe hozta a jelöltségéről szóló hírek kapcsán.

Pedig nem volt minden ok nélküli a feltételezés. Szabó tett már korábban feljelentést az SZTE egyik ingatlanbérlésével kapcsolatban. A jogász évekig a kormányközeli média kedvelt szereplője volt, amiért a szocialista városvezetés számára kellemetlen Szeviép-csőd ügyével foglalkozott, ám amióta összeveszett a helyi Fidesszel, róla is lejárató cikkek jelennek meg a kormányközeli médiában.