Kezdődik a Jerney utcai óvoda felújítása

A dorozsmai Jerney utcai intézményben napokon belül elkezdődik a felújítás európai uniós és önkormányzati forrásból. Augusztus 17-étől már a Teréz utcai óvodába járnak a gyerekek.

A 108 férőhelyes Jerney utcai óvoda panel technológiával készült, három részből álló épületegyüttes üzemeltetésére a felújítás végeztével kevesebbet kell majd költeni. A fejlesztésre két pályázatból összesen 410 millió forintot fordít a szegedi önkormányzat. Ebből 206+135 (külön projektek alatt futnak) uniós, 63 pedig önkormányzati millió. A beruházás során kicserélik az összes külső nyílászárót, műanyag, illetve alumínium szerkezetű, hőszigetelteket építenek be. Az ablakok egy része árnyékolót is kap. A homlokzatot hőszigeteléssel látják el, a lapos tető fölé alacsony hajlásszögű tető kerül, hőszigeteléssel.

Új szennyvíz- és csapadékvíz-elvezető rendszert építenek ki. Az épületen belül megújulnak a vizesblokkok: kicserélik a burkolatokat, új szanitereket, csaptelepeket szerelnek fel. A folyosók és a csoportszobák is új padlóburkolatot kapnak, a vizesblokkokban és az épületrészeket összekötő folyosókon pedig álmennyezet készül. Kicserélik a beltéri ajtókat, és kifestik a helyiségeket. Korszerű fűtési rendszert építenek ki: a hőközpontba két gázkazán kerül, a csöveket és a radiátorokat kicserélik. Korszerűsítik az elektromos hálózatot, az épületeken kívül és belül új lámpatesteket és kapcsolókat szerelnek fel. A tetőre napelemek kerülnek, így az üzemeltetéshez megújuló energiát is felhasználnak majd, de megújítják az épület villámvédelmét is.

Lesz akadálymentesítés is: ennek részeként a főbejáratnál rámpát építenek, bent pedig akadálymentes mellékhelyiséget alakítanak ki. Az udvaron új járdaszakaszokat építenek, és egy új játszórészt (homokozót) is létrehoznak.

Az ide járó gyerekeket augusztus 17-étől a felújítás befejezéséig a Teréz utcai óvoda fogadja be (ide jártak anno a Rendező téri óvoda felújítása alatt is az ottaniak). A fejlesztés – melyet a szegedi székhelyű, általában középületekkel foglalkozó Partiskum-Bau Kft. végez – a tervek szerint 2021 második negyedévében ér véget.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében 2017 óta megújult az Építő utcai, a Tabán utcai, a Garam utcai, a Tünde téri, a Kemes utcai, a klebelsbergtelepi és a Cső utcai óvoda. Ezekre az önkormányzat összesen bruttó 2 milliárd 68 millió forintot fordított (ebből 1 milliárd 358 millió forint uniós támogatás, 710 millió forint saját forrás). Az óvodafejlesztési program a Jerney utcai intézmény után a tervek szerint a Gedói és a Tarjáni óvoda felújításával folytatódik.

Nyitókép: Google Maps