Kevés a jelentkező, így tovább könnyítenek az iskolaigazgatók kinevezésén

Nincs túljelentkezés az intézményvezetői posztokért, egy-egy tankerületben már az is kuriózumnak számít, ha két pályázó indul egy iskola igazgatói székéért – írja a Népszava.

Egy a lap birtokába került, a parlament által még nem tárgyalt előterjesztés szerint a jövőben tovább könnítenék az iskolaigazgatók kinevezésének feltételeit. Az intézkedésre azért van szükség, mert egyre kevesebb a pályázó.

A július 12-én megszavazott új közoktatási törvény már így is komolyabb változtatásokat tartalmaz az iskolaigazgatók kinevezésével kapcsolatban. Az Áder János által július 18-án aláírt módosítás szerint az intézményvezetők kinevezését nem véleményezhetik a pedagógusok, a szülők és a diákönkormányzatok sem, az igazgatóválasztás állami jogkörbe tartozik ezentúl.

A Népszava cikkéből kiderül, hogy nem is olyan nagy gondot vesznek le így a pedagógusok, a szülők és a diákönkormányzatok válláról, ugyanis manapság kuriózumnak számít, ha egyáltalán két pályázó elindul egy iskola igazgatói székéért.

A kormány által még nem tárgyalt előterjesztés szerint öt helyett csupán négy év szakmai gyakorlat is elegendő lesz ahhoz, hogy egy pedagógus intézményvezetői posztra pályázzon, továbbá az előterjesztés lehetővé tenné, hogy intézményvezetői szakképzettség nélkül is kinevezhessenek valakit egy iskola élére.

Ez utóbbi csak akkor lenne lehetséges, ha pont az intézményvezetői szakképzettség hiánya hiúsítaná meg a sikeres pályázást. Ebben az esetben, ha a pályázó minden más feltételnek megfelel, egyszeri alkalommal két évre megbízást kaphat, ha vállalja az intézményvezetői szakképzettség megszerzését. Ha azt meg is szerzi, pályázat nélkül hosszabbítják meg megbízatását még három évvel.

Nyitókép: Vajda János / MTI