Két szegedi általános iskolában nem iható a víz a magas ólomtartalom miatt

A szegedi Zrínyi Ilona Általános Iskola és a Rókusi Általános Iskola diákjai nem ihatnak a csapvízből, mert abban túl sok az ólom, ezért az ivóvizet ásványvízzel pótolják – értesült a SzegedMa.

A lap úgy tudja, a két szegedi általános iskolában is a megengedett ólomtartalom többszörösét mérték az ivóvízben, ezért bár működnek a csapok, kezet mosni lehet velük, inni nem szabad belőlük. Az ivóvizet palackos és pumpás ásványvizekkel pótolják, a portálnak a Rókusi-iskola igazgatója azt mondta, az oktatásban ez nem okoz fennakadást.

 

Az intézményvezető szerint két lehetséges megoldás van a probléma kezelésére, a csőcsere, illetve tisztító-csaptelepek létesítése. Az iskolák vízmintáit laborban bevizsgálták, ezek alapján mutatták ki, hogy a megengedettnél több ólom található bennük, bár az igazgató – aki elmondása szerint az első vizsgálat eredményét ismeri – szerint a pangó vízben voltak csak problémák, ha egy percig nyitva hagyták a csapot, akkor már iható volt a víz.

Az iskolafenntartó Szegedi Tankerületi Központ és a Csongrád Megyei Kormányhivatal megerősítette a probléma tényét és az ivóvízivás időleges megtiltásán túl intézkedési tervet kértek be a két érintett általános iskolától.

(SzegedMa)