Két évre elengedné az iparűzési adót, és befagyasztaná az önkormányzati adókat Parragh László

Az iparűzési adó elengedésére és a többi önkormányzati hatáskörbe tartozó adónem befagyasztására tesz javaslatot a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara – mondta a Magyar Nemzetnek Parragh László. A kamara elnöke kiemelte, ez a teljes kis- és középvállalkozói szektorra érvényes lenne 2020-ra és 2021-re egyaránt.

Ez nem halasztás, hanem teljes elengedést jelentene. „Nem az adónem felfüggesztését, hanem a kötelezettség teljes elengedését javasolják a kormánynak. A 2020-ban már befizetett feltöltési kötelezettségekre is vonatkozik a javaslat, így ezek lelakhatóvá válnának a jövőben, mivel nem társul majd hozzájuk adófizetési kötelezettség” – mondta.

Parragh László még november 8-án tett javaslatot Orbánnak arról, hogy az iparűzési adót függesszék fel és a társasági nyereségadót csökkentsék a felére. A miniszterelnök erre azt mondta, hogy „meredek, de azért fel lehet rajta kaptatni, csak a kellő arányt kell megtalálni”. A jelenleginél puhább javaslatot akkor felháborodással fogadták az önkormányzatok.

Parragh most további, önkormányzati hatáskörbe tartozó adónemek mértékének befagyasztását kéri. Idetartozik egyebek mellett az ingatlanadó, az idegenforgalmi adó, az építményadó, valamint a kommunális adó.

„A javaslatunk célja, hogy az önkormányzatok az iparűzési adóból származó bevételkiesését ne az egyéb adónemek emelésével pótolják, ezzel is garantálva, hogy valóban mérséklődjenek a kkv-k terhei” mondta.

Botka László a Szeged Televízió műsorában „agyament” ötletnek nevezte Parragh korábbi, még “csak” az iparűzési adóval kapcsolatos terveit, és elmondta, „az elmúlt években a Fidesz-kormány olyan gyakorlatot alakított ki, hogy az önkormányzatok kötelező feladatainak a finanszírozását lényegében az iparűzési adó finanszírozza. Az önkormányzatok által beszedett iparűzési adó finanszírozza országosan az önkormányzatok kötelező feladatait, a tömegközlekedést, az óvodák és bölcsődék, a szociális intézmnyek, a múzeumok, a könyvtárak fenntartását. Ha ez a javaslat valóra válna, az azt jelentené, hogy két hónap múlva be kellene zárni ezeket az intézményeket. Ez egy kormányzati provokáció […]. Az iparűzési adó nem plusz pénz az önkormányzatok számára.”

Szécsényi Rózsa gazdasági alpolgármester a szeged.hu-nak beszélt a kormány intézkedéseiről, és elmondta, tavasz óta a legkülönbözőbb pénzügyi intézkedésekkel büntetik a településeket, Szeged már több mint 8 milliárdos mínusznál tart. Szécsényi szerint szabályos hadjárat zajlik hónapok óta az önkormányzatok, és egyben a választópolgárok ellen.