Két év múlva itt a Szeged-Szabadka vasút a kormány szerint

Lázár János után most Szijjártó Péter is 2022-re datálta a vasút megnyitását. „A járvány legyőzése után a gazdasági védekezés időszaka következik, és ezt sikertörténetek fogják jellemezni, amelyek az infrastrukturális fejlesztésekre és beruházásokra is vonatkoznak, ebbe kapcsolódik bele a Szeged-Szabadka vasútvonal felújítása, és annak 2022-es megnyitása” – mondta a magyar határhoz közeli Palicson Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán.

Szijjártó – aki élő videóban is látható volt – szerint „a vasútvonal felújításával a két város és a két térség közelebb kerül egymáshoz, és az együttműködés még élőbbé válik”. A kormány ígéretei szerint felújítás után 40 perc alatt el lehet majd jutni egyik városból a másikba. Mint ismert, Szeged és Szabadka között 2015 novemberében szűnt meg a vasúti forgalom teljesen, amikor lezárták a határt, de előtte már két hónapig szünetelt az utazás a határzár építkezése miatt.

„Magyarországról mi egy folyamatosan erősödő és folyamatosan fejlődő Szerbiát látunk, és büszkék vagyunk arra, hogy mi magyarok is részt vállalhattunk abban a munkában, amely Szerbia fejlődéséhez és erősödéséhez az elmúlt esztendőkben jelentős mértékben hozzájárult. Büszkék vagyunk a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) teljesítményére, büszkék vagyunk arra, hogy a VMSZ az elmúlt esztendőkben a szerbiai kormánykoalíció részese lehetett. Büszkék vagyunk arra is, hogy a VMSZ rendkívül fontos szerepet játszott a történelmi magyar-szerb megbékélésben, és történelmi szerepet játszott Magyarország és Szerbia együttműködésének sikertörténetté való alakításában” – részletezte Szijjártó Péter.

Security Check Required

No Description

„Szerbia és Magyarország között az összekötő kapcsot az itteni magyar nemzeti közösség alkotja” – hangsúlyozta. Hozzátette: „a VMSZ aktív szerepvállalásával alakult át a magyar-szerb viszony barátsággá, és a VMSZ aktív szerepvállalásával látható az ugrásszerű fejlődés a Vajdaságban, amelyet az elkövetkezendő időszakban is támogatni fogunk Magyarországról”.

Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség országos listavezetője és polgármester-jelöltje a palicsi vasútállomáson tartott közös sajtótájékoztatón felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország és Szerbia kapcsolatának legnagyobb haszonélvezői a vajdasági magyarok.

A jövőben azt kell elérni, hogy Szabadka újra közép-európai város legyen, „olyan, amilyen az elmúlt évszázadokban volt” – jelentette ki. (via MTI)

 

Nyitókép: a szabadkai vasútállomás vöröscsillagos főhomlokzata. Fotó: trenecon.hu

, ENT_QUOTES)?>" title_text="" order_type="social" title_text_color="#000000" title_text_font_size="22" title_text_font_famely="monospace" title_text_position="left" width="100%" bg_color="#d4d4d4" animation_effect="random" count_of_comments="2" ]