Két Csongrád megyei polgármester segítségével több tucat külföldi kapott hamis magyar lakcímet

Vádat emeltek tizenhat emberrel szemben, akik 2012-2015 között külföldi lakóhelyű, honosított magyar állampolgárok valótlan lakcímbejelentéseiben vettek részt Csongrád megye két településén – tájékoztatta a megyei főügyészség helyettes szóvivője csütörtökön az MTI-t.

Serfőző Katalin közölte, a terhelteket 59 rendbeli közokirat-hamisítás bűntettével vádolják. A vád szerint 2012 és 2015 között román és szerb lakóhelyű, honosított magyar állampolgárok jelentkeztek be két Csongrád megyei település ingatlanaiba, miközben ténylegesen nem éltek ott. A bűncselekményekben részt vett a két település polgármestere, valamint két önkormányzati dolgozó is.

Az egyik település polgármestere tizenegy valótlan lakcímbejelentésnél szállásadóként tüntette fel magát, míg a másik település polgármestere tíz esetben rábeszélt egy másik vádlottat arra, hogy írja alá a bejelentő lapokat szállásadóként. A két önkormányzati dolgozó segítséget nyújtott a lakcímbejelentő lapok beszerzésében, kitöltésében, benyújtásában, valamint olyanok keresésében, akik vállalták, hogy fiktív szállásadóként a lakcímbejelentő lapokat aláírják. Az egyik önkormányzati dolgozó tizenkét esetében szállásadóként is feltüntette magát. A többi vádlott szállásadóként írta alá a fiktív lakcímbejelentési lapokat.

A vád szerint az egyik településen összesen 52, míg a másik településen 90 külföldön élő magyar állampolgár lakóhelyének valótlan bejegyzésében működtek közre.

Az ügyészség két önkormányzati dolgozóval szemben felfüggesztett börtönbüntetés, nyolc további vádlottal, köztük a polgármesterekkel, szemben pénzbüntetés kiszabását, míg négy vádlott esetében próbára bocsátás alkalmazását indítványozta. A külföldi lakóhelyű magyar állampolgárokkal szemben az ügyészség megrovást alkalmazott – tudatta a helyettes szóvivő.

 

Az MTI arról nem ír, hogy pontosan mely két megyei településről van szó, de ha visszaemlékezünk pár évvel korábbra, Újszentivánon történt olyan, hogy pár év alatt közel háromszázzal növekedett a falu lakossága, ami nem biztos, hogy növekvő jelentőségű agglomeratív mivoltából eredeztethető, hiszen míg 2000 és 2010 között mindössze 198 fővel gyarapodott a népesség, addig 2010 és 2014 között már 274-gyel. Ez hirtelen évi 20-ról 69-re történő változás.

Az Átlátszó és a Délmagyar akkor kinyomozta, hogy valóban történhet valami ilyesmi a faluban, méghozzá a következőképpen: a szerbek bejelentkeznek helyi lakosnak, így ők megkapják az EU előnyeit, cserébe pedig természetesen a polgármesterre voksolnak majd. A polgármester tagadta a lap állításait, azt mondta, azért mennek oda esküt tenni, mert meghitt a falu hangulata. (via MTI)