Kedden leállhatnak a szegedi klinikák is, ha nincs megállapodás

Pénteken egyeztetés volt a szegedi egyetem vezetése és azon közel háromszáz orvos között, akik nem kívánják aláírni munkaszerződésüket – értesült a Szegeder. Ha minden igaz, akár a klinikai ellátás is veszélybe kerülhet keddtől, amennyiben hétfő éjfélig nincs megoldás.

A tisztázatlan feltételek miatt közel 300 szegedi orvos nem akarja aláírni az egészségügyi szolgálati jogviszonyra való áttérésről szóló szerződéseket. A közelmúltban már több sikertelen tárgyalási forduló után a helyzet ott tart, hogy a klinikák és osztályok vezetőinek össze kellett írniuk, hány orvos nem fogja folytatni a munkát Szegeden. Ennyi szakember távozása ugyanis súlyos fennakadásokat okozhat a megyei egészségügyi ellátásban.

A legfőbb kifogás az, hogy a szerződések nem tartalmazzák az alapilletményen felüli pótlékokat és bérkiegészítéseket. A klinikai központ vezetése azonban többször arra hivatkozott, hogy a dolgok nem tőle, hanem az Országos Kórházi Főigazgatóságtól függenek.

Információink szerint abban az esetben, ha a vezetés és az orvosok hétfőig nem kötnek egyezséget, lényegében sok osztályon nem marad elég szakember az alapvető működéshez sem. Értesüléseink szerint a szerződést eddig javarészt olyanok írták alá, akik koruk miatt már amúgy sem műthetnek, és így sebészből sem lesz elég.

A HVG szerint azzal érveltek az egyetemi vezetők, hogy az SZTE klinikái milliárdos adósságot görgetnek, nincs pénz a kért pótlékokra, bérkiegészítésekre, és arra, hogy a többi egyetemhez hasonlóan rendezzék a szerződéseket. A klinikai elnök, illetve a SZTE vezetése elméletileg kérhette volna az Országos Kórházi Főigazgatóságot, hogy engedélyezze számukra a többletköltségeket – a szervezet állásfoglalása szerint 30 százalékkal kiegészíthetők a kért juttatások –, ők a tartozásokra hivatkozva nem nyújtottak be kérelmet, az ügy tisztázását pedig egy későbbi időpontra, a lap szerint május végére ígérték.

A pénteki egyeztetést úgy tudjuk, hogy egyszerűen otthagyták az orvosok, ami nem meglepő, hiszen jelen feltételekkel történő aláírás esetén akár kevesebbet is keresnének, mint a béremelés előtt. A szakvizsgák után sem kapnák meg az érintettek a 40, illetve 60 ezer forintot.

Rovó László a HVG értesülései szerint keményebben fogalmazott: ő is a pénzhiánnyal érvelt, de azt is hozzátette, hogy “fentről” kapott az egyetem fenyegetést, hogy amennyiben nem írják alá az orvosok a szerződéseiket, akkor városi kórházként működhetnek tovább.

 

Nyitókép: a szegedi újklinika és a régi újklinika 2021. február 25-én. Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder