Kásler azt mondta, ajándékba kapják az elektromos autókat a kórházak, aztán kiderült, csak bérelhetik őket

Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője október elején jelentette be, hogy kormánytámogatással elektromos autókat vásároltak kórházi feladatok ellátására. A minisztérium összesen 249 elektromos Volkswagen Golfot vett, amelyeket kilencven egészségügyi intézmény között oszt szét – írja a Népszava.

A kórházigazgatók több helyen is kifejezték meglepettségüket, mondván ők nem kértek autókat, de ha már ajándék a dolog, úgy voltak vele, nem utasítják vissza. Kásler azt is elmondta, mire lehet majd használni az autókat: többek között vérszállításra, személyzet szállítására, telephelyek közti közlekedésre.

Végül azonban kiderült, hogy korai volt az öröm, a kórházak ugyanis igazából nem ajándékba kapják az autókat. A kórházfenntartótól érkezett levelekben arról tájékoztatták az igazgatókat, hogy a következő öt évben a Volkswagen e-Golf típusú kocsikért darabonként és havonta 54 ezer forintot kell fizetniük, ha pedig évente 30 ezer kilométernél többet mennek az autókkal, kilométerenként 34 forintos pótdíjat kell fizetniük. A bérleti díjakat negyedévente kell majd befizetniük az intézményeknek.

A Népszava kitér arra is, hogy a Magyar Államkincstár adatai szerint egyébként szeptember végére az egészségügyi intézményekben összegyűlt 58 milliárdnyi kifizetetlen számlával már csúcsot döntött az eladósodás. Több üzleti lap is megemlíti azonban, hogy miközben a kormány 12 millió forintért vette ezeket az autókat, Németországban a kereskedők ennél jóval alacsonyabb áron igyekeznek túladni a modellen, ugyanis hamarosan érkezik a Volkswagen olcsóbb és modernebb változata.

 

Nyitókép: Koszt / MTI