Karácsonyi vásár sem lesz?

Tegnapi hír, hogy Budapesten nem tartják meg a Vörösmarty téri karácsonyi vásárt. Felmerült a kérdés: Szegeden mi lesz?

Az ország leghíresebb adventi vásárját a nem más, mint a koronavírus-járvány miatt húzták ki a naptárból. A Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ közleményében arról ír, hogy az egészségügyi szakemberek előzetes becslései és a kormányzati nyilatkozatok szerint az adventi időszakban, azaz várhatóan november végén és decemberben fog tetőzni. Ezt az előrejelzést támasztja alá az elmúlt hetek tendenciája a megbetegedések és halálesetek számának rekord mértékű növekedésében.

Azt írják, a környező országok nagyvárosai is hasonló döntéseken törik fejüket. „A BFTK támogatja a hazai kézműveseket ebben a nehéz helyzetben, ezért a megsegítésükre kampányt tervez, amelynek keretében arra kérjük a lakosságot, hogy az idei ünnepekre is kézműves termékeket vásároljanak és ajándékozzanak” – tették hozzá.

Az önkormányzat hírportálja érdeklődésére a Szegedi Városkép és Piac Kft. azt írta, hogy az aktuális járványügyi szabályok betartásával tervezik a Szegedi Karácsonyi Hetek megrendezését.

Rácz Attila a Szegedi Városkép és Piac Kft. megbízott ügyvezető igazgatója szerint a tervezés sok mindentől függ, elsősorban a koronavírus-járvány alakulásától. A cikk szerint ha nem lehet megrendezni egy ilyen programsorozatot, mert a járványhelyzet nem engedi, akkor Szegeden sem fogják megtartani.

A 2019-es karácsonyi vásár a Dóm téren. Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder