Karácsony Gergely szerint úttörő a szegedi kerékpáros közlekedés

Hosszú interjút adott a Szeged Televíziónak Budapest főpolgármestere. Ebben beszélt Botka Lászlóval ápolt kapcsolatáról, a szegedi és budapesti zöld fejlesztésekről, és országos politikáról is.

A közel negyed órás videóinterjúban kezdésként azt kérdezték, miért jött, és mit tapasztalt Szegeden. Karácsony erre azt felelte, nagyon nagy odafigyeléssel követi, hogy milyen fejlesztések történnek a városban, és úgy általában a magyar önkormányzatoknál, mert szerinte még a legnagyobb önkormányzatnak, a fővárosinak is sok tanulnivalója van. A főpolgármester azt mondta, „Botka László barátom munkája sok inspirációt ad Budapesten is”.

Facebook

No Description

Szerinte a magyar városoknak jobban ki kellene használniuk a geotermikus energiában rejlő lehetőséget, hiszen ebben gazdag Magyarország. Ezt követően említést tett más szegedi zöld beruházásokról is. „Természetesen azt is tudom, hogy milyen más zöld beruházások vannak a városban, illetve hogy milyen a közösségi közlekedés rendszere, és például a kerékpáros közlekedésben milyen úttörő Szeged” – fogalmazott, a végén fészkelődve-elmosolyodva, majd hozzátette, azért Szegeden ezt könnyebb is megvalósítani, mint mondjuk Budán.

A riporter ezt követően mélyebben belement a szegedi kerékpáros infrastruktúra ügyébe, azt kérdezve, e téren tudna-e Budapest példát venni, hiszen Szegeden „évtizedek óta zajlik a szisztematikus fejlesztés”. Válaszként elhangzott, hogy alapvetően mindenki érdeke, hogy több kerékpáros és kevesebb autós legyen Budapesten, illetve hogy „a szegedi rendszernek a komplexitás a lényege”. Karácsony szerint mindegyik közlekedési eszköz összehangolása a kulcs.

Egy rövid kitérés a szegedi önkormányzat bérlakásprogramjára után a kormányzat és az ellenzéki városok kapcsolatára terelődött a szó. Karácsony erről elmondta, sajnos nem tudták megkerülni ezt a témát ma, és erről is értekeztek Botkával. A főpolgármester szerint az önkormányzatok partnerként tekintenek a mindenkori kormányra, ez fordítva ugyanakkor nem mondható el. Arról is beszélt, hogy bölcsességre utal, ha egy választópolgár nem a Fideszre szavaz: „A partnerséghez mindig két szereplő kell, és ma úgy tűnik, hogy a jelenlegi kormányzat nem tekinti partnernek az önkormányzatokat; főleg nem azokat, amelyek a saját polgáraik bölcsessége miatt éppen ellenzéki polgármestert választottak.”

Fotó: Szeged Televízió

Budapest főpolgármestere szerint felháborító, hogy míg a kormány emelheti az autópályahasználati díjakat, addig az önkormányzatoknak megtiltották a szolgáltatásaik drágítását. „Amit szabad Jupiternek, nem szabad a kisökörnek.”

A 2022-es választásokra kitérve az interjút készítő Rácz Csaba azt kérdezte, milyen esélyek vannak az ellenzéki győzelemre. „Az ellenzéki pártoknak úgy tűnik, kellett két parlamenti ciklus, hogy belássák, külön-külön semmire se mennek. Nyilván nehéz ezeknek a pártoknak együtt működnie, hiszen nagyon különböző helyekről jöttek, de Magyarország jövője azért csak megér ennyit” – fogalmazott Karácsony, majd elismerte, hogy ez elmúlt évtizedben növekedett Magyarország gazdasága, de szerinte ez azért volt, mert az Európai Unói gazdasága növekedett, és a kettő összefügg. Azzal folytatta, hogy most is látszik a járvány alatt, hogy sokkal több jut azoknak, akiknek eddig is több volt. Szerinte a 2022-es választásokat megnyerheti az ellenzék, és papírforma szerint meg is fogja. Ugyanakkor csak miután összeállt az előválasztás mikéntje, és a közös ellenzéki program, akkor szabad elkezdeni arról beszélni, hogy ki lenne a legalkalmasabb Magyarország következő miniszterelnökének.

Karácsony Gergellyel egyébként a Szegedernek is lehetősége lett volna interjút készíteni, de több okból is elvetettük ezt (nem örökre kizárva persze a lehetőséget). A SzegedMa ugyanakkor szeretett volna beszélni a főpolgármesterrel, de meghívó hiányában nem engedték be őket a városházára.