Kamuprofilokkal fényesítik Nemesi Pált a Facebookon

„Legyen változás és legyen végre gazdasági fejlődés! Szeged a kedvenc városom, megérdemli” – ilyen és ehhez hasonló kommentekkel fényezik Szeged magát függetlenként beállító, de egyébként ezer szálon a Fideszhez köthető polgármesterjelöltjét, Nemesi Pált annak Facebook-oldalán – írja a szeged.hu nyomán a Mérce.

A fenti idézet attól a Zay Annától származik, akinek feltehetően semmi relációja nincs a vásárhelyi polgármesterhez, de úgy igazából egyikünkhöz sem, hiszen nem létező személy. Erről az árulkodik a legjobban, hogy a profilképe konkrétan egy téli túrakabát stockfotója, ami ezerszer fent van a neten máshol is.

„Nemesi Pál kampánycsapata hamar elővette az ősi albán módszert – kamu Facebook-profilokkal próbálják tematizálni Nemesi „közbeszédét”, ám olyan könnyen kiszúrhatók és beazonosíthatók ezek a trollok, hogy ez az igazán ciki, nem is az, hogy egy nagyapa fantomokat buzdít további tanácsadásra, javaslattételre” – írja a lap.

Konkrétan két személy bemutatására esik sor a cikkben, Zay Annán túl szerepel még Egerszegi Karcsi is, aki érdekes módon kevesebb, mint egy hónapja tagja csak a közösségi oldalnak. Károly azonban nem egy ruhabrand képét használta, hanem egyenesen Guy Willison külsejét kölcsönzi. Ő egyébként Bajáról származik, szereti a motorokat és mindössze 14 ismerőse van a Facebookon.

Az Átlátszó arra is rávilágít, hogy ez nem egészen új keletű jelenség, a Fidesz háza táján más városokban is folyik hasonló kamuprofilozás, például Keszthelyen. A dolog lényege, hogy azért fizetnek egy-egy embernek, hogy hozzon létre nemlétező profilokat, melyekkel épp az adott célt fényesítik. Ha kell, akkor egy polgármesterjelöltet éltetnek, ha kell akkor migránsokat vagy Brüsszelt gyűlölnek, de olyan is volt hogy Sargentini egy posztja alatt istenítették a magyar kormányfőt.