Jövő hétfőn átmosatják a vízvezetékeket Alsóvároson, mutatjuk, ez mivel jár

Rövid ideig zavaros lehet a víz, vagy vízhiány lehet, érdemes felkészülni. Minderre egyébként a csövek falán lerakódó vas miatt van szükség, amit azért kell kitisztítani időnként, mert elszaporodhatnak benne a baktériumok.

A Szegedi Vízmű Zrt. ivóvízhálózat mosatást végez 2019. május 13. és 17. között Alsóváros területén – közölte a szolgáltató lapunkhoz eljuttatott közleményében. A mosatás reggel kilenctől délután háromig fog tartani, ezalatt

  • átmeneti nyomáscsökkenés
  • és vízhiány következhet be,
  • a víz zavarossá válhat.

A víz ülepítés után így is fogyasztható.

Ennek ellenére a vízművek azt javasolja, reggel kilencig spájzoljunk be némi vízzel, amennyire délutánig szükségünk van. Külön kérik az alsóvárosi lakosságot és az intézményi, ipari fogyasztókat, hogy a jelzett időszakban vízfelhasználással üzemelő háztartási gépeik, műszaki eszközeik üzemeltetésére fokozott figyelmet fordítsanak.

llusztráció: Nicolas Comte

Baktériumok ellen kell

A szegedi ivóvíz határérték alatti vasat tartalmaz, ami nem káros az egészségre, de a vízvezeték falán lerakódva főleg vas-hidroxid tartalmú sárgás-barna kocsonyás csapadékot képezhet, amelyben a baktériumok elszaporodhatnak, ezt kell időről-időre mosatással eltávolítani – írja a közműcég hivatalos weboldalán.
 

 

Ehhez hozzáteszik, hogy ez a lerakódó réteg vízlezárás, szerelés, vagy kisebb víznyomás változás hatására is leválhat, ekkor szokott néha sárgás lenni a csapvíz, ami amúgy nem bánt, egy ülepítéssel eltávolítható. Ülepíteni úgy kell, hogy a sárgás vizet lassan, óvatosan kiöntjük egy edényből egy másikba, ezzel a száraz anyag benne marad és tiszta vizet kapunk. Ha a víz hosszabb ideig történő használat után is zavaros, színes, akkor már szükség lehet beavatkozásra – jegyzik meg -, amellyel kapcsolatban a +3662420155 vagy a +3680828882 számokon lehet Szegeden bejelentést tenni.