Jön az első nyomtatott Szegeder

Az ember görgeti a telefonját, néha egy-egy cikket megnyit, és ha elnyeri tetszését, elfogyasztja azt. Ami a gyorséttermek a gasztronómiának, az a hírportálok a sajtónak. A legtöbb elolvasott cikkre már napokon belül nem is emlékszünk. Részben ezért készült el az első nyomtatott Szegeder.

2020 elején kipattant a fejünkből egy ötlet, hogy mi lenne, ha készítenénk egy hagyományos, nyomtatott újságot, valódi újságpapírra. Elmondom, mi lett: az első nyomtatott Szegeder lett, ami egy hét múlva jelenik meg öt szegedi helyszínen. Az első pillanatokban nem tudtuk, mi legyen benne, vagy hogy pontosan milyen keretek közé öntsük azt, amit még nem találtunk ki, de egyértelmű volt, hogy akarjuk. Napok alatt összeállt a koncepció: egy az 1900-as évek eleji helyi újságokat idéző, tartalmában modern és tiszta lap.

A nyomtatott Szegederbe – mely terveink szerint minden évben új számmal jelentkezik majd – közel az összes szegederes szerző írt cikket, emellett pedig számos helyi és országosan ismert nevet is felkértünk a feladatra. Így találhatók meg benne akár Bátyi Zoltán vagy Bakos András tárcái, akár Háy János vagy Dévényi István írásai is. Tizennégy szerző tizenhat ánégyes oldalon. De van benne vers, korhű hirdetések a grúz származású, de szegedi Tsereteli Natától, és egy hosszabb cikk, melyben a Szegeder keletkezésének történetét írjuk le. Illetve azt, hogy milyen jövőt láttunk neki a tél végén, hetekkel az először tervezett megjelenés előtt.

Az újságot ugyanis még tavasszal, a harmadik évfordulónkra szerettük volna olvasóink elé tárni. Aztán mind tudjuk, mi történt. A március 22-i dátumot (ez szerepel most is minden oldal tetején) elmosta a pandémiapánik, így az 500 példányban az akkor aktuális Magyar Hanggal egy műszakban a szlovák nyomdában elkészült Szegeder felkerült a polcra. Hibernáltuk a projektet, ahogyan a világ is megállt néhány hónapra.

Augusztus 17-én reggeltől azonban bárki felkaphatja a lapot a következő helyek valamelyikén, teljesen ingyen:

  • Rudi és Fickó – Oroszlán utca 4., 250 példány
  • Grand Café (szerdától) – Deák Ferenc utca 18., 50 példány
  • Nyugi Kert – Vitéz utca 28., 50 példány
  • Garabolyos – Jósika utca 34/A, 50 példány
  • Csakamikell – Vadász utca 8., 50 példány

Olvassátok, olvassák hát, mert nagy gonddal és odaadással alkottuk meg első nyomtatott kiadványunkat, melyet reményeink és terveink szerint számos másik követ majd. Egy finom kávé mellett egy belvárosi teraszon, padon ülve a ligetben, otthon az ágyban: augusztus 17-én hétfőtől.