Jöhet a napvitorlás Kárász utca?

Mihálik Edvin zöldváros-tanácsnok tett javaslatot arra, hogy 2021-ben a nyári időszakra napvitorlákat erősítsenek a sétálóutcára, ezzel védve az ott tartózkodókat az erős sugárzástól.

Az ötlet Pécsről származik, ahol az előző városvezetés még 2014-ben szereltetett fel a hírhedt Biokom nevű önkormányzati céggel a fő térre (Széchenyi tér) és a fő sétálóutcára (Király utca) összesen negyven darab, nagyobb méretű napvitorlát. A cél ott is az volt, hogy a vendéglátóipari létesítmények teraszain ülőket és a sétálókat megvédjék a klímaváltozás következtében közel elviselhetetlenné váló nappali napsugárzás elől. Ezeket azóta minden évben felszerelik nyárra.

Szegeden az ötletet a momentumos Mihálik Edvin vetette fel. Mint hétfői Facebook-posztjában írja, javasolja, hogy a szegedi Kárász utcára is szereljenek fel napvitorlákat jövő évtől kezdődően.

Hirdetés
Napvitorlák a pécsi Irgalmasok utcáján. Fotó: Pécsi Nomád túrabolt

„A klímaváltozás fokozza a belvárosi hősziget-jelenséget, amivel szemben védekeznünk kell, sajnos úgy látszik a folyamat már nem megállítható, éppen ezért nagyon fontos az, hogy felkészítsük Szegedet” – írja indoklásképp. Mihálik szerint fontos, hogy az épületeket ne zárjuk be, hanem erősítsük homlokzatuk színvilágának a napvitorlákra történő másolásával.

Security Check Required

No Description