Jó ügyért adhatjuk a vérünket Szegeden

Konkrétan életeket menthetünk egy véradással. A Szegedi Tudományegyetem idén már a harmadik nagy véradást szervezi meg.

A tavalyi eseményen az SZTE célkitűzése az volt, hogy 300 élet megmentéséhez járuljanak hozzá az egyetemisták véradással. Ezt a célt túl is szárnyalták, ugyanis összesen 171 ember adott vért, ami 513 emberen segíthetett.

Idén, az év 100. napján, azaz április 10-én, délelőtt 10 órától délután 5 óráig várják a József Attila Tanulmányi és Információs Központban az első és a már tapasztalt véradókat is.

Aki amellett dönt, hogy ad vért, ne felejtse el magával vinni a lakcímkártyáját, egy arcképes igazolványát, valamint a TAJ-kártyáját. A leendő véradók még időpontot is foglalhatnak az Országos Vérellátó Szolgálat oldalán.

 

Az OVSZ egy kis tájékoztató füzetet is adott ki a véradásról.

Az olyan hasznos tanácsok mellett, minthogy ne menjünk el üres hassal vért adni, olyan felsőt vegyünk fel, ami nem szorítja el a kart, valamint, hogy igyunk bőséggel alkoholmentes folyadékot, azt is részletesen leírják, persze minden horror nélkül, hogyan zajlik a véradás.

A véradásunkat nem mellesleg ajándékokkal is meghálálják. A Király Zöldség által felajánlott kedvezményre jogosító kupon, az UrbanGo “Nyomkereső kalandozás Szeged belvárosában” által felajánlott kedvezményes kupon, egy mórahalmi fürdőbelépő, egy 500 forintos Erzsébet utalvány, valamint víz és csokoládé lehet a jussunk a véradás után. Ezek mellett még délután öt órakor ajándéksorsolás is lesz a véradók között. Így egy véradással akár még Borháló ajándékcsomaghoz, 5000 Ft-os Classic Café ajándékutalványhoz, Lucky Pizzéria ajándékutalványhoz, valamint SZTE-s ajándékcsomaghoz is juthatunk.

 

Nyitókép: egy véradó az egyetemen. Fotó: Szegedi Tudományegyetem