Jelentősen drágulhat a Pick-szalámi a sertéspestis miatt

A disznóhús árának robbanásszerű növekedését okozta április óta az, hogy a távol-keleti piacokon az afrikai sertéspestis terjedése miatt jelentős mennyiségű állatot kellett levágni – mondta a hvg.hu-nak Sutka László, a Pick Szeged Zrt. megbízott vezérigazgatója.

A keletkezett hiány elszívja az alapanyagot a biztonságos európai piacokról. A Pick legfontosabb forrása a mohácsi vágóhíd, de külföldről is hoznak be sertéshúst. A Bonafarm csoport tagjaként tovább bonyolítja a helyzetet az, hogy a csoport cégei között is piaci áron történik a kereskedelem, illetve, hogy a magyar árak szintén az európaihoz igazodnak. Sutka László a hvg.hu-nak azt is elmondta, vannak olyan alapanyagok, amelyek ára 20-30, de akár 40 százalékkal is nőtt márciushoz képest.

Az ingatag piaci helyzet ellenére a Pick jövő év elején új telep építésébe kezd Szegeden. A várhatóan két év alatt felépülő üzemben a cég jellegzetes termékeit, penészes szárazárukat (szalámi, kolbász) készítenek majd. Jelenleg a szegedi gyárban előállított 40 ezer tonna termék negyede a Pick vagy Herz téliszalámi, az árbevételnek azonban a felét adja ez a termékcsoport.

Nyitókép: Rosta Tibor / MTI