Itt egy hatalmas, 8000 pixel széles panorámakép Szegedről, egyenesen 1882-ből

Találtam hét fotót, melyeket összeillesztve a fenti panoráma jön létre. Ez önmagában még talán nem olyan érdekes, ez a kép már fel-felbukkant a régi Szegeddel foglalkozó oldalak némelyikén, de azok mind elég gyenge minőségűek voltak, kivéve ezt.

A hozzáértőknek: közel 8000 pixel széles, ami nagy, úgyhogy vizsgáljuk is meg egy kicsit, megéri!

 

panorama_1882
Kattintva elérhető nagyban is. Fotó: Fényírók és fényirdák Szegeden / Hungaricana

 

1
Az első felvételen látható a Stefánia 1. szám alatti épület, mögötte pedig a Milkó palota, melyeket épp építenek. A háttérben továbbá kivehető a vasúti híd, a Szerb templom és a Dóm építése miatt később lebontott Szent Demeter templom.

 

2
A második felvételen a Vár utca folytatása és a Postapalota látható. A távolban lévő torony a kép baloldalán az alsóvárosi templom.

 

3
Harmadik kép: a Széchenyi tér vásárkor, baloldalt a Kiss Dávid palota.

 

4
A negyedik felvételen baloldalt a városháza. Előtérben a bíróság épülete.

 

A képet egy ismert fotós, Letzter Lázár készítette. Letzter 1882. decemberében megbízást kapott Szeged főkapitányától, hogy készítse el a város látképét, tudni akarták ugyanis, hogy a színház teteje alkalmas-e tűzjelző állomás létesítésére (a másik potenciális helyszín az éppen átalakítás alatt álló városháza tornya volt). Letzter elfogadta az ajánlatot, és az ekkor egyébként még majd háromnegyed évig be nem fejezett színház zsinórpadlásának tetejéről, azaz a város ekkor egyik legmagasabb pontjáról elkészítette a felvételeket.

Azt, hogy pontosan melyik épület volt ekkor a város legmagasabbja, nem lehet tudni. Már csak azért sem, mert azoknak, amik szóba jöhetnének, a fele már le lett bontva. Mégis, ha tippelni kéne, a következők a legesélyesebbek: színház, városháza, Szent Demeter templom, Szerb templom, Szent Miklós templom. Persze ez csak az akkori Szeged, ha a mai, falvakkal egyesített várost nézzük, kérdés nélkül az 52 méter magas dorozsmai templom nyerne.

 

5
Alul a Vörösmarty utca tűnik fel, egyel odébb pedig a Horváth Mihály.

 

6
Az utolsó előtti felvétel: középen alul a Deák Ferenc utca, mely beletorkollik az előbb már látott Horváth Mihályba. A templomtorony a távolban a Szent György templom, melyet ekkor már iskolaként használtak, majd 1905-ben lebontottak, helyén ma a Szent György tér van.

 

7
Az utolsó felvételen elől a távolodó utcák balról jobbra a Dózsa és a Stefánia. A középen levő üres telken áll ma a Hungária Szálló. A háttérben a tűzfal a Belvedere palota, a templom pedig a felsővárosi Szent Miklós.

 

A látkép bár elkészült, születtek kifogások ellene, melyek szerint a város délebbi részeiről (azaz a panoráma baloldala) készült részletek eléggé homályosak. Ezt a kedvezőtlen, téli időjárásra fogták, és tavaszra halasztották az újabb képek elkészítését.
Ez azonban elmaradt. A látképet „(…) a nevezett fényképész 100 és egynéhány forintért” készítette.

Kétségtelen, hogy Szeged újjáépítésének egyik, ha nem a legfontosabb felvétele ez, és óriási érték, hogy ennyi idő múltán is ilyen kiváló minőségben nézegethető.