Itt az ideje elbúcsúzni ettől a látványtól

busz ikarus 260g földgáz cng hct 511 f gács péter

Fotó: Gács Péter

A napokban egyre jobban valósággá válik ugyanis a nagy szegedi buszcsere, amiről nemrég írtunk is. A lényeg, hogy 24 új Mercedes busz áll forgalomba heteken belül a városban, mindemellett pedig kivonnak a forgalomból 24 olyan Ikarust, ami idén tölti be a 20. életévét.

Ez a folyamat már el is kezdődött, április 14-ig bezárólag kivonnak a forgalomból 8 darab szóló földgázos Ikarust. Ezek a HCT rendszámú kocsik, melyek 1999 óta szolgálják a szegedieket, és szinte nincs olyan ember e poszt olvasói között, aki ne találkozott volna már velük.

Az első ilyen típusú buszokat még 1971-ben gyártották, és egészen 2002-ig gurulásztak ki az Ikarus kapuin. A Szegeden ma elterjedt, CNG-üzemű járművek 1996 és 2002 között készültek. Mivel húsz évnél idősebb busz nem járhat a városban (a DAKK és az önkormányzat szerződése alapján), már csak a ’99 utániak vannak meg, de azok nagy része idén megy a bontóba.

Arról pedig, hogy pontosan mikor jelennek meg az első új buszok Szeged útjain, továbbra sincs pontos információ.

 

busz ikarus 260g földgáz cng hct 511 f Amir Nurgaliyev
Fotó: Amir Nurgaliyev

Emlékezzünk hát rájuk, hiszen méltó tagjai voltak a szegedi buszközlekedésnek, és sokak szerint a valaha volt legjobb buszok is, amik valaha Szeged útjait rótták. Akárhogy is, egyre kevésbé korszerű berendezéseik és magaspadlós mivoltuk miatt elkerülhetetlen, hogy távozzanak.

Ég veletek!