Ismét milliárdokat kapott az SZTE, ezúttal a Science Parkban építendő Inkubátorházra

Erről a Magyar Közlöny 251. számában jelent meg kormányhatározat. Az Inkubátorházra már korábban kiírták a közbeszerzést, most azt is megtudtuk, hogy az állam legfeljebb mennyit szán rá.

Tegnap megírtuk, hogy 4 milliárdot kap az SZTE az Infektológiai Klinika és Oktatóközpont beruházására, ma pedig ismét egy kormányhatározat mondta ki, hogy több, mint 2 milliárdot különít el az állam az ELI Science Parkban építendő Inkubátorházra. A park ezen része az egyetemé, tehát a projekt is az ő égiszük alatt zajlik. A most szóban forgó projekt építésére még év elején írták ki a közbeszerzést, erre már győztest is hirdettek még júliusban: A Ferroép vitte a projektet a 1 737 831 791 forintos árajánlatával, ez tartalékkerettel együtt értendő összeg.

A mostani kormányhatározat szerint a maximális keret a beruházásra 2 213 396 375 forintban lett meghatározva, ebből 750 millió forintot már 2021-ben meg kell, hogy kapjon az egyetem. A meglévő, háromemeletes, összesen mintegy 4260 négyzetméter hasznos területű épület teljes építészeti, épületgépészeti, erős- és gyengeáramú felújítását is el kell végeznie a kivitelezőnek ebből a pénzből. Az Inkubátorház fogja befogadni a Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központot is (HCEMM-MOLMEDEX). A nemzetközileg elismert létesítmény elsősorban immunológiai, gyulladásos, kardiovaszkuláris és daganatos betegségekkel foglalkozó kutatócsoportokat támogat majd.

Egy ábra a négy fő alprojektről a Science Park egyetemi részén. Fotó: SZTE

A beruházásokhoz az egykori laktanya viszonylag jó állapotban lévő épületeit hasznosítják, az Inkubátorházat például a tiszti épület rekonstrukciójával hozzák létre. Két laktanyaépületből már – a külföldi hallgatók között népszerű – kollégiumot alakítottak ki, a program két további ingatlan rekonstrukciójával folytatódik majd a későbbiekben. Az egyetem a teljes, 80 hektáros terület mintegy negyedét hasznosítja majd oktatási és kutatási célokra, a fennmaradó területet a potenciális befektetők számára készítik elő. Az egyetemi fejlesztési területen négy fő alprojekt készül egyébként:

  • SZTE Járműipari Kompetencia Központ
  • Inkubátorház
  • Látogató Központ és Informatikai Múzeum
  • Innovációs Központ

Ahogy azt korábban már megírtuk, az ELI Science Park teljes területére – tehát nem csak az egyetemi részre – is kiírták már a tervezést, ez jelenleg még zajlik. Ennek keretében a teljes úthálózat ki fog épülni, valamint a közművesítés is megtörténik, ez utóbbiba az önkormányzat mintegy 4 milliárd forinttal tervez beszállni, illetve a közösségi közlekedés feltételeit is megteremtik annak érdekében, hogy a parkot be lehessen vonni a város közlekedési infrastruktúrájába. Habár a korábban tervezett kísérleti troliüzemből valószínűleg semmi nem lesz, ezen felül pedig a válság és a kormányzati pénzelvonások is betettek, reméljük minden a tervek szerint alakul.