Írj forradalmi álhírt! – pályázatot hirdet a Szabad Terek

Forrás: 13 pont ★ Forradalmi álhíríró-pályázat / Facebook

„Napjaink sajtójának és médiájának működését illetően gyakran hallhatjuk, hogy az ún. post-truth korszakában élünk: a hírek létrejöttét és megfogalmazását nem az újságírók igazság utáni csillapíthatatlan szomja, sokkal inkább busás vagy kevésbé busás pénzösszegben megtestesülő megrendelések, politikai-gazdasági függőségek és elfogultságok szabják meg” – írja felhívásában a Szabad Terek.

A hálózat azon csorbát kiküszövölvén hívja életre álhíríró-pályázatát, mely szerint az említett jelenség az újságírás kezdete óta fennáll, ám mára vajmi kevés azon töredék, ami a propagandasajtó hőskorát idézné.

A március 15-ei ünnep alkalmára életre hívott pályázatukra éppen ezért olyan álhíreket várnak, melyek korrigálják a történelmet, olyannak mutatják be, amilyennek látni szeretnénk. „Írj olyan álhírt, amely rombolja a nemzeti panteon hőseinek kultuszát, és rámutat emberi, túlságosan is emberi mivoltukra. Írj olyan álhírt, amelyben Kossuth és Görgey kibékülnek. Írj olyat, ahol az oroszok visszavonulnak” – osztanak meg pár ötletet a szervezők.

A jelentkezést nem kötik életkorhoz, a művek terjedelme maximum 1200 karakter lehet, és a szeged@szabadterek.hu címre várják őket név, életkor és elérhetőség feltüntetésével március 18-ig. Eredményt március 20-án hirdetnek a Grand Caféban, és a legjobbak egyéb nyeremények mellett nyomtatásban is megjelennek majd.