Ilyen lehet az új Etelka sori uszoda

esti01

Tavaly tavasszal írták ki a tervpályázatot az 1700 fős Etelka sori fedett uszodára. Cikkünkben Márkus Péter építész terveit mutatjuk be.

Szegeden sok évtizede tervezik, hogy épül fedett sportuszoda, valahogy azonban sosem sikerült. Egyszer – a 70-es évek második felében – majdnem összejött, hiszen az újszegedi Sportcsarnok eredetileg uszoda lett volna, aztán megváltoztak a tervek, és a medencék kiszorultak a kertbe.

Hirdetés
Hirdetés

Jelen állás szerint azonban nemsoká végre lesz ilyen sportlétesítmény is a városban, méghozzá a Városi stadion, a Tisza Palota és az Etelka sor által határolt területen.

 

ter-1-nyitott
Fotó: Márkus Péter

 

ter-3
Fotó: Márkus Péter

 

Az Etelka sorra néző épületkomplexumban 1500+200 néző szurkolhat majd a FINA-szabványú 50 méteres medencében sportolóknak. Lesz wellness, 400 fős öltöző, bemelegítő- és gyermekmedence, büfé és még rengeteg apróság.

 

belso-01
Fotó: Márkus Péter

 

Belépve az épületbe két üvegfallal határolt térben találjuk magunkat, ahonnan rögtön rálátunk a medencékre, hiszen a tervezőcsapat egyik főbb koncepciója a transzparencia minél magasabb szintjének elérése volt. Találunk itt gyermekmegőrzőt, fodrászt, kozmetikust, mosdókat és információt is.

 

belso-05
Fotó: Márkus Péter

 

belso-03
Fotó: Márkus Péter

 

belso-02
Fotó: Márkus Péter

 

A lelátóra nagy hangsúlyt fektettek, és szintúgy a transzparencia jegyében látható a versenytérről, az előtérből, de még az utcáról is.

„Az épületből kifutó lelátó egy olyan gesztus a tervezők felől, mely a transzparencia mellett jelzi, hogy a létesítmény nem egy zárt világot kíván létrehozni, hanem kapcsolódni szeretne a környező közösségekhez és be szeretné csábítani a sportolókat, úszókat és nézőket, kapcsolatot teremtve köztük.”

Helyet kapott még egy étterem, amely az utca felé is nyitott, melynek célja, hogy akkor is becsábítsa a környező lakókat az épületbe, ha nem is feltétlenül járnak az uszodába sportolni.

 

ter-5
Fotó: Márkus Péter

 

ter-2
Fotó: Márkus Péter

 

A telek be nem épített, északi részére parkot terveztek, hogy barátságosabbá tegyék a benzinkút és a lakótelepi tízesek látványát.

Kíváncsian várjuk a végkifejletet!

További részletekkel ajánljuk az Építészfórum cikkét.

Nyitókép: Márkus Péter

Hirdetés
Hirdetés

UPDATE: Mint kiderült, a terv a pályázaton nem került be a nyertesek közé, csupán megpályáztatták a Média Építészeti Díjra. Tehát az uszoda biztos, hogy nem e tervek alapján valósul majd meg.