Így indul az első Covid-tanév a Szegedi Tudományegyetemen

A koronavírus-járvány terjedésének megelőzése és az egyetemi hallgatók egészségének megóvása érdekében szigorú intézkedések mellett kezdődik meg az oktatás szeptember 7-én – írja közleményében a Szegedi Tudományegyetem. A tanévnyitó ünnepség elmarad, a gyakorlati órákat személyesen, az előadásokat a járványügyi szabályok betartásának függvényében jelenléti és online formában tartják meg. Az intézmény egyedülálló szolgáltatásokkal segíti a több mint 8000 felvett hallgatót.

 

Elmaradó tanévnyitó, külföldi diákok

A Szegedi Tudományegyetemen – a jelenlegi magyarországi járványügyi helyzettel összhangban, valamint a járványügyi szabályok és a fenntartó Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által kiadott eljárásrend szigorú betartásával – szeptember 7-én kezdik a 2020/21-es tanévet. A szemesztert vegyes oktatási renddel indítja az intézmény: a gyakorlati órákat személyesen, az előadásokat a járványügyi szabályok betartásának függvényében jelenléti és online formában tartják meg.  A szeptember 5-ére tervezett tanévnyitó ünnepi szenátusülés elmarad.

Az intézmény a határon túli hallgatók esetében rugalmasan kezeli a jelenléti oktatás tényleges kezdési dátumát. Az SZTE azt ígéri, hogy a hallgatókat nem éri hátrány tanulmányaik megkezdésével kapcsolatban, ha a szükséges koronavírus-tesztek elvégeztetése miatt pár nappal később érkeznek meg a Szegedi Tudományegyetemre. Amennyiben a hallgató szeptember 7-től nem tud csatlakozni a jelenléti oktatáshoz, akkor online kell jelentkeznie, és online kapcsolattartással kell az oktatásban részt vennie, amíg nem tud becsatlakozni a jelenléti képzésbe, amely legkésőbb október 25-én lehet.

 

No drinky drinky

A koronavírus elleni védekezés érdekében az SZTE részletes intézkedési tervet dolgozott ki az egyetemi épületek látogatása kapcsán. Ennek értelmében az elsőévesek beiratkozása során, valamint a kollégiumi és könyvtári látogatások alkalmával kötelező a pre-triázs kérdőív kitöltése és a testhőmérséklet ellenőrzése. Az eljárásrend szerint az SZTE épületeibe belépő hallgatóknak – többek között – kötelező az intézmény területén a védőtávolságra vonatkozó rendelkezéseket betartani. A kollégiumokban szünetel a vendégfogadás, tilos az alkoholfogyasztás és rendezvények tartása, a közös helyiségekben és a közlekedőkben pedig a távolság tartás szabályai érvényesek.

Idén több mint 8000 új hallgató kezdheti meg tanulmányait Szegeden. A 2020-as magyarországi általános és pótfelvételi eljárás során mintegy 6300 hallgatót vett fel az intézmény. A magyar diákok beiratkozása – szigorú óvintézkedések mellett – augusztus 31. és szeptember 5. között zajlik a József Attila Tanulmányi és Információs Központban.

Kiüresedett bringatároló májusban a TIK előtt. Fotó: SZTE Klebelsberg Könyvtár / Facebook

Az ERASMUS+ és a CEEPUS programmal 101 külföldi hallgató érkezik tanulni. Az előzetes jelentkezések szerint az ERASMUS program támogatásával 97-en jönnek 12 ország 44 város 51 egyeteméről az SZTE 11 karára. A legtöbb hallgatót Franciaországból, Spanyolországból, Romániából, Olaszországból és Törökország várják.

A Tisza-parti egyetem fizetős egészségügyi képzéseire összesen 1226 hallgató nyert felvételt, a legtöbben az angol és a német nyelvű orvosképzésre jelentkeztek. Ezekre a szakokra a legtöbb hallgatót Németországból, Iránból, Dél-Koreából, Izraelből és Japánból várják. A nem egészségügyi képzésekre 36 országból összesen 134 külföldi hallgatót vettek fel, többségük Kínából, Pakisztánból, Nigériából, Kamerunból és Azerbajdzsánból érkezik. Hozzájuk 260 Stipendium Hungaricum ösztöndíjas hallgató is csatlakozik a 2020/2021-es tanévben.

 

Arrájval

Számos, országos szinten is egyedülálló szolgáltatással segíti magyar és külföldi hallgatóit a Szegedi Tudományegyetem idén. Az arrival@szte.hu email cím és a +3662/546-800-as számon, 24 órában hívható call-center nemcsak a koronavírus-teszteléssel kapcsolatban nyújt segítséget, hanem az évkezdéssel, kollégiumi elhelyezéssel és az országba történő beutazással kapcsolatban is, sőt, igény esetén telefonos életvezetési és háziorvosi segítség is kérhető.

Emellett az intézmény az országba történő beutazást követően egy alkalommal térítésmentesen biztosítja a karanténkötelezettség alóli mentesítéshez szükséges két darab PCR-teszt elvégzését azon nemzetközi és határon túli magyar hallgatóknak, akik részére az országba történt belépésekor karanténkötelezettséget állapítottak meg. Akiknek a karantén idejére a lakhatásuk más módon nem biztosított, karantén-kollégiumi elhelyezést tesz lehetővé az SZTE.

A járvány terjedésének kockázatát csökkenti a szűrésekre való online időpont-foglalási rendszer is, amely a lakóhely és a szűrési pont közötti útvonalengedélyek kiállításának is az alapja. A külföldi hallgatók a Magyarországra történő beutazáshoz szükséges Tanulmányi Igazolást is online igényelhetik, ebből már több mint 1500-at állított ki a szegedi intézmény.

 

Nyitókép: MTI