Idén is fejlesztésre költi a szegedi önkormányzat a költségvetése nagyobbik részét

A szegedi önkormányzat 78,275 milliárd forintos főösszegű idei költségvetése 58 százalékát, 45,8 milliárd forintot fejlesztésekre, beruházásokra fordítja – jelentette ki Botka László csütörtökön.

A polgármester, amikor a költségvetés tervezetét bemutatta a város legnagyobb adózóinak azt mondta, az év közben elnyert pályázatok nyomán decemberre várhatóan át fogja lépni a 100 milliárd forintot a büdzsé főösszege, így a fejlesztések aránya meghaladja majd a kétharmadot.

Az idei év lesz az első, amikor 6 milliárd forintnál kevesebb állami forrás érkezik a város működtetésére – közölte a politikus.

Botka László úgy fogalmazott, a kormányzat kivonul az önkormányzatok finanszírozásából, a kötelezően elvégzendő feladatokhoz sem biztosítja a fedezetet. Az iparűzési adó teremti meg az egyetlen forrást a településeknek intézményeik működtetésére és a közszolgáltatásokra. Amennyiben az ezzel kapcsolatos változtatásokat elfogadják, az ellehetetleníti a városok működését – mondta.

Az önkormányzat idén 16,342 milliárd forint helyiadó-bevétellel számol. Szegeden – a nagyvárosok közül szinte egyedüliként – a lakosság semmilyen adót nem fizet az önkormányzatoknak. Az iparűzési adó – a helyi vállalkozások jelentős árbevétel növekedésének köszönhetően – 11,92 milliárd forintra emelkedik – tudatta a polgármester.

Szegeden a tömegközlekedés működtetése 7,4 milliárd forintba kerül, melyből 1,2 milliárd az állami támogatás, 2,5 milliárdot fizetnek az utasok, a fele pedig az önkormányzati saját forrása – közölte Botka László. A szegedi önkormányzat Magyarország legteljesebb szociális ellátórendszerét működteti, idén 1,05 milliárd forintot fordítanak közvetlen pénzbeli támogatásra – mondta.

A jelenlegi uniós költségvetési ciklusban pályázati forrásból az önkormányzat 2,8 milliárd forintot fordít munkahelyteremtésre. Idén turisztikai fejlesztésekre 3 milliárd, közlekedési beruházásokra – belterületi és gazdasági utak építésére, a kerékpárút-hálózat bővítésére – 4,8 milliárd forintot fordítanak. 1,5 milliárd forintból három városrészben 15 kilométer új csatornát építenek, 6,8 milliárd forintból pedig a hulladékkezelési rendszert korszerűsítik – sorolta a politikus.

Folytatódik a közintézmények – bölcsődék, óvodák és iskolák – energetikai korszerűsítése, saját forrásból a kisebb városrészi központok felújítása, emellett a város több száz millió forintot szán a következő uniós költségvetési ciklusban induló projektek előkészítésre és tervezésére – mondta a polgármester.

Nagyszabású sportberuházások zajlanak a városban: állami támogatásból őszre elkészül az új fedett uszoda, 36 milliárd forintból pedig állami beruházásként kézilabdacsarnok épül – közölte Botka László, megjegyezve, az ez utóbbira szánt pénz megegyezik a régóta várt harmadik szegedi híd építésének költségével. (MTI)

 

Nyitókép: Szűcs Dániel / Szegeder