Ideális nyári olvasmány: Maffiózók mackónadrágban

A kilencvenes évek vége szépszerével is az európai vadkeletnek volt mondható, a szinte mindennapos pesti robbantások és az alvilág demonstratív működése az egész korszakra rányomta a bélyegét. Dezső András, az Index újságírójának könyve ennél is korábban kezdi.

A Maffiózók mackónadrágban rendőrségi, állambiztonsági dossziékra, periratokra, korabeli újságcikkekre és interjúra támaszkodik, és a magyar szervezett bűnözés bemutatását egészen a hetvenes évektől kezdi. A Presztízs-ügy és a Los Angeles-i magyar maffia bemutatásánál kiderül, milyen szinten álltak ezek a szervezetek amerikai befolyás alatt, és hogy hogyan kezdte meg amerikai működését a kalandos életű Szájmon, Szendrő Öcsi vagy Markó Béla.

A Kádár-rendszer vége már egy sokkal gyászosabb jövőt vetített előre. A különleges beépített nyomozócsoportoknak a nyolcvanas évek végére ugyan sikerült felszámolniuk az első magyar szervezett bűnözői hálózatokat, ám ezek a börtönökbe kerülve lázas szervezkedésbe kezdtek, immár nyugodt körülmények között. A számtalan itt megalapozott ismeretség tette lehetővé végül, hogy a rendszerváltozás utáni felkészületlen magyarországot ezek a csoportok uralmuk alá hajtsák.

Forrás: bookline

A kilencvenes évek főként az olajszőkítésről vagy vámhalasztásos csalásokról szólt. Itt már több olyan névvel is találkozhat az olvasó, akik a mai napig beszédtémái az alvilággal kapcsolatos diskurzusoknak. Történeteiken keresztül kiderül, milyen kusza háló szőtte be a korszakot, és hogy a szervezkedésekhez milyen szinten asszisztált a kapcsolati tőke rendvédelmi vagy politikai része. Feltárulnak nemzetközi kapcsolatok is, mivel az olajügyek jórészt keletre vezettek.

Dezső András könyve a magyar szervezett bűnözés összefoglaló tanulmánya. Egy olyan világ leirata, mely ilyen formán már az iró szerint sem létezhet, hiszen a mai színteret manapság kizárólag albán, szerb, montenegrói csoportok uralják, akik többnyire droggal foglalkoznak. Mégis érdekes belelátni az elmúlt korok világába, felfedezni a mintázatokat, analógiás és kauzális összefüggéseket, amelyek segítségével jobban megérthetjük mindennapjainkat is.

Nyitókép: Budapest VIII. a Mosonyi utcai rendőrség udvara és garázsai a Lóvásár utca felől a Fiumei (Mező Imre) út felé nézve, 1989. / Fortepan