HVG: Megváltoztatná a nevét a Szegedi Tudományegyetem

Hétfő délutánra hívta össze az egyetemi szenátust a Szegedi Tudományegyetem vezetése. A HVG értesülései szerint a tanácskozás legfőbb kérdése az intézmény nevének megváltoztatása lesz.

A lap úgy tudja, hogy az új név a Szent-Györgyi Tudományegyetem, Szeged (rövidítve továbbra is: SZTE) lehet, amit angolul a Szent-Györgyi University of Szeged (rövidítve: SZU) formátumban használnának.

Az intézmény több szegedi és egy hódmezővásárhelyi felsőoktatási intézmény összevonásával jött létre 2000. január 1-jén. Ekkor a bölcsész-, társadalom- és természettudományokkal foglalkozó József Attila Tudományegyetem, a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola, illetve a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetem adta fel a nevét.

A most tervezett névváltás azt jelentené, hogy a jelenleg tucatnyi tudományterületet összefogó intézményt egyetlen, természettudományos-orvosi identitás zászlaja alá terelnék. (Az intézményt jelenleg vezető rektor, Rovó László fül-orr-gégész szakorvos.)

A lap megjegyzi, hogy érdeklődtek a névváltoztatási szándék fogadtatásáról az intézmény különböző egységeihez tartozó egyetemi polgároknál is, de szinte senki sem értesült a változtatási szándékról, míg a lap szerint az egyetemi vezetésnél az átnevezés már hónapok óta napirenden van.

A bejáratott és nemzetközileg is jegyzett név lecserélését jelenleg semmilyen ismert tényező nem indokolja. Szent György hasonlóan csengő nevét világszerte több felsőoktatási intézmény is viseli, így zavaró is lehet az átnevezés, míg Szegedét egyetlen másik egyetem sem. A névváltoztatásról a szenátusa mondhatja ki a végső szót.

Még augusztus elején írtuk meg, hogy a Szegeder értesülései szerint komoly átalakulás előtt állhat a Szegedi Tudományegyetem, melynek keretein belül konkrétan karokat szervezhetnek ki az intézményből a szintén szegedi Gál Ferenc Egyetembe. Ezek tükrében jogosan tehető fel a kérdés, hogy vajon a névváltoztatás az említett kiszervezési folyamat kezdete-e?

 

Nyitókép: MTI