Hónapokon belül megépül a szegedi Tesla-töltő

A készülő új Nemzeti Energia Stratégia egyik kiemelt fontosságú eleme a közlekedés zöldítése – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára hétfőn Fóton, egy új Tesla Supercharger töltőállomás átadása alkalmából rendezett ünnepségen.

Kaderják Péter szerint Magyarország a régiós országokhoz között élen jár az elektromobilitás fejlesztésében, jelenleg már 672 töltőállomás működik országszerte, és több mint 14 ezer zöld rendszámos autó közlekedik az utakon. Ezt a Magyarország jobban teljesít kijelentést valamelyest azért árnyalja, hogy ha megnézzük, mennyi töltője van eddig itthon a Teslának, és mennyi mondjuk Ausztriában, ezt látjuk:

Fotó: tesla.com

Persze biztos Romániára és Ukrajnára gondolt, mint a térség többi országa.

Kaderják  azzal folytatta, hogy a gyors terjedést jogi háttér is támogatja, az elektromos autók adókedvezményt élveznek, a fizetős parkolókba töltőállomásokat kell telepíteni, csakúgy, mint az új építésű társasházakba, irodaházakba. A magyar modellt követve az elmúlt évtől az EU-s joganyag is tartalmaz hasonló előírásokat. Az államtitkár kifejtette, hogy a közlekedési szektor döntő fontosságú a gazdaságfejlesztés és a klímapolitika szempontjából egyaránt. A hazai gazdaság egyre jobban teljesít, az év második negyedében is 5,2 százalék volt a bővülés üteme, amely négyszerese az uniós tagállamok átlagának.

A gyors növekedés azonban a közlekedési szektorban hátrányokat is okoz – hívta fel a figyelmet. Az összes károsanyag-  kibocsájtás egynegyedéért ugyanis a közlekedés, főként a közúti közlekedés felelős. Éppen ezért úgy kell fejleszteni a gazdaságot, hogy közben a káros anyagok kibocsátását mérsékelni lehessen – húzta alá Kaderják Péter.

A fóti állomás átadása. Fotó: automotor.hu

Fóton most nyolc egységből álló új Tesla elektromos töltőállomást adtak át az Auchan áruház parkolójában. Az átadáson azonban elhangzott az is, amiről a napokban már írtunk a Szegederen: hamarosan Szegeden is épülhet Tesla-töltő. Polgár Gergely, az Auchan Retail Magyarország pénzügyi igazgatója ugyanis arról beszélt, hogy a Teslával kötött megállapodásuk szerint a most átadott mellett Törökbálinton, az év végéig pedig további három településen, Szegeden, Miskolcon és Debrecenben adnak át új elektromos töltőállomásokat.

Elon Musk egyébként még júliusban tweetelte, hogy amilyen gyorsan csak lehet, elkezdik megnyitni Superchargereiket Kelet-Európában is.