Holnap tüntetnek a klímáért a Kárász utcán

Pécsen és Budapesten már megtartották múlt pénteken, Szegeden pedig szeptember 27-én lesz a következő klímatüntetés. Főként, de nem kizárólag, fiatalok azért fognak tüntetni, hogy akik eddig csak félrenéztek és ignorálták a klímaváltozást, azok igenis tegyenek azért, hogy élhető legyen a bolygó ötven, vagy akár ötszáz év múlva is.

„Célunk, hogy felnyissuk az emberek szemét jelen helyzetünkre, ennek veszélyeire, illetve feltérképezni lehetőségeinket, hogy a helyi szervezetek és mi, mint egyes emberek, hogyan tudunk hozzájárulni a javuláshoz” – mondják a szervezők.

A szegedi esemény programja a következő:

  • 11-től transzparensek kihelyezése a Széchenyi téren, felszólalások,
  • 11:35-től a látványos rész,  felvonul a tömeg a Kárász utcán át a Dugonics térre, közben az emberek skandálnak ,
  • majd déltől Slam Poetry és további felszólalások, közös éneklés.
Egy idős hölgy „Az unokámért” felirattal 2019. május 24-én a szegedi Stefánián. Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Ezt követően lesznek mindenféle programok, például jelen lesz a Háztartási Hulladék Csökkentéséért csoport és a 10 millió fa Szeged kezdeményezés is, akiktől ültethető famagokat is lehet majd kapni.

A teljesen politikamentes esemény iránt eddig közel 900-an érdeklődtek, ez lehet tehát az elmúlt évek egyik legnagyobb tüntetése a városban, érdemes lesz kilátogatni. A szervezők azt kérik, hogy aki csak tud, készítsen transzparest is.

 

Nyitókép: tüntetés Budapesten tavasszal. Fotó: Dörgő Zsuzsi / Fridays for Future Magyarország