Kedden indul a szúnyogirtás Szegeden

Hetek óta tart a városban tapasztalható szúnyoginvázió. Vérszívók milliói zümmögnek Szegeden, repülőket azonban nem lehetett látni az égen, eddig. A Belügyminisztérium égisze alatt kedden kezdődhet meg a légi szúnyoggyérítés a városban.

3700 hektáros területen június 11-ével kezdődik a szúnyogok irtása Szegeden, melyet immáron öt éve egy központosítás után nem a Szegedi Környezetgazdálkodás végez, hanem a belügy. Bár előbbi végzi a biológiai gyérítést és a csípésszám-mérést, a repülőket már az állam küldi. A környezetgazdálkodás 350 hektáron már május végén megkezdte a lárvák irtását, így téve azért, hogy a lehető legkevesebb szúnyog kelhessen ki.

Hirdetés

Ha egy adott városban elér egy szintet a szúnyogok száma, felkerül egy listára, itt dől el, hol mikor lesz az irtás. A szakemberek azt javasolják, hogy senki se tartson a háza táján állóvizet, ugyanis  egy hordó kint felejtett esővíz is elég ahhoz, hogy több tízezer vérszívó kikeljen .

A szúnyogok egyébként napjainkban még nem jelentenek komolyabb veszélyt Magyarországon, legfeljebb kellemetlen érzéssel jár csípésük, vannak azonban veszélyesebb fajaik is a Kárpát-medencében. Egyes fajok például terjesztik

  • a nyugat-nílusi lázat,
  • az Usutu vírust,
  • és persze a maláriát.

Utóbbi nem jelent nagy gondot az országban, azt még az 1960-as években kiirtották, és a többi sem fenyeget, hiszen ezek főleg madarakat terítenek le, ahhoz, hogy egy embert is megbetegítsenek, egyszerűen nincs elég egy szúnyogban.

 

Az elmúlt években azonban újabb és újabb fajok kerülnek be az országba, ilyen például a zebraszúnyog, az ázsiai bozótszúnyog és a koreai szúnyog. Mindhármat az ember hozta be Európába, és mindhárom komoly trópusi betegségeket terjeszt. A szakemberek szerint félő, hogy a klímaváltozás következményeként, ahogyan emelkedik a hőmérséklet, nagyobb populációban is elterjednek hazánkban, illetve az ázsiai bozótszúnyog már meg is vetette itt lábát, jelenleg nyugatról keletre terjeszkedik.

 

Nyitókép: illusztráció. Fotó: szekesfehervar.hu