Hódmezővásárhelyen a bölcsődék és az óvodák is bezárnak hétfőtől

Ezt Márki-Zay Péter polgármester Facebook-oldalán közölte a miniszterelnök tegnap esti bejelentéséhez csatlakozva.

„Kérjük a szülőket, hogy a gyermekek felügyeletét semmiképpen ne bízzák idős nagyszülőkre vagy ismerősökre, hiszen éppen az ő védelmükben születnek az intézkedések. Akik gyermekük elhelyezését másképpen nem tudják megoldani, azoknak kiscsoportos felügyeletet továbbra biztosítunk az intézményekben” – írja a polgármester Facebook-oldalán.

A Márki-Zay Péter azt is hozzáteszi, hogy a közétkeztetést a gyerekek mellett minden ezt igénylő számára megszervezik, erről hétfőig pontosabb tájékoztatást is adnak. Az idősebbeket megkérik, hogy a személyes érintkezést szorítsák a minimumra, a vírus továbbadásának megakadályozása érdekében.

„Az idős és beteg, legyengült embertársaink megsegítésére kérek mindenkit: rokonokat, barátokat, szomszédokat – menjünk el helyettük bevásárolni, patikába, vagy receptért, az ajtóban átadva a csomagot” – írja Márki-Zay.

A hódmezővásárhelyi rendőrkapitány tájékoztatása szerint Hódmezővásárhelyen két család, Székkutason egy személy van karanténban Olaszországból hazaérkezésük miatt. Aki a betegség tüneteit észleli, ne hagyja el otthonát, hanem telefonon keresse háziorvosát. Szájmaszkot elsősorban a betegeknek kell hordaniuk, hogy ne fertőzzenek meg másokat. „Fontos a rendszeres kézfertőtlenítés, a kézfogás, a puszi és más testi érintkezés kerülése, sorbanállás során a távolságtartás” – írja a polgármester.

Szegeden holnap tárgyalnak az érintett szegedi cégek és intézmények vezetői. A szeged.hu cikke szerint azonban meg van kötve az önkormányzat keze a bölcsődék és az óvodák bezárásának ügyében, a veszélyhelyzet kihirdetésével párhuzamosan életbe lépett kormányrendelet nem ad lehetőséget a cselekvésre.

Mint írják, annak ellenére, hogy az óvodák önkormányzati fenntartásúak nem tudja elrendelni a bezárásukat Botka László. Egy a Magyar Közlönyben megjelent mondatrész akadályozza a városvezetést, miszerint „az összehangolt védekezés érdekében köznevelési intézményben rendkívüli szünetet az intézményvezető, a jegyző, valamint az Oktatási Hivatal nem rendelhet el.” Így most Szeged arra vár, hogy mikor oldja föl a kormány a tilalmat.