Hiába süt a nap, veszélyes a levegő minősége Szegeden

Több városban, köztük Szegeden is veszélyes a levegő minősége a magas szállópor-koncentráció miatt. Ilyenre hosszú hónapok óta nem volt példa a városban.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerdán az MTI-vel közölte: veszélyes a levegő öt településen, Debrecenben,  Miskolcon, Nyíregyházán, Putnokon és Szegeden. További tizenkét városnak egészségtelen a levegője, ezek: Budapest, Dunaújváros, Eger, Kazincbarcika, Kecskemét, Sajószentpéter, Salgótarján, Székesfehérvár,  Szolnok, Tököl, Vác, Várpalota. Két város – Ajka és Esztergom – kivételével az ország többi, mérőállomással rendelkező településén a kisméretű aeroszol részecskék (PM10) koncentrációja meghaladta az egészségügyi határértéket.

Hirdetés
Hirdetés

 

52832978_2234540513460867_7331545943487021056_o
Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

A rövid távú egészséghatások – például köhögés, légúti irritáció, nehézlégzés – mellett a légszennyezettség csökkenti a várható élettartamot és az egészségben eltöltött életévek számát. A rossz levegőminőség Magyarországon évente 8-10 ezer ember korai halálához vezet.

Szegeden régen volt ennyire rossz a helyzet. A Szegeder folyamatosan beszámol arról, ha romlik a levegő minősége, de ősz óta csak a kifogásolt kategóriát értük el. A Tisztifőorvos által is használt skála így néz ki:

  • elfogadható
  • kifogásolt
  • egészségtelen
  • veszélyes.

Ebből jelenleg már a legrosszabb, azaz a veszélyes szinten áll Szeged.

Ha a helyzet nem javul, napokon belül szmogriadót rendelhetnek el.

A szakemberek – és a Szegeder szerkesztősége – arra kéri az embereket, hogy most semmiféleképpen ne üljenek autóba, csak ha nagyon muszáj, a jelen helyzet miatt ugyanis komoly légúti megbetegedéseknek nő jelentősen a kockázata, és egyébként is tavaszodik, ideje biciklire váltani.