Hétfőtől tesztelnek az egészségügyi hallgatók, a szegedieket már értesítették a részletekről

Az ITM a Neptun-rendszeren keresztül tájékoztatja az orvosi, egészségügyi képzésekben részt vevő hallgatókat, hogy a kormányhivatalok szervezésével hétfőtől gyakorlati tevékenységként vehetnek részt a pedagógusok és bölcsődei dolgozók országos gyorstesztelésében és a klinikáknál, kórházaknál végzett betegellátási tevékenységben, segítve a járvány elleni védekezést és az egészségügyi dolgozók tehermentesítését – írja az MTI.

Az ITM csütörtöki közleményben azt írta, a kormány az orvosegyetemi hallgatók segítségét kéri a koronavírus-járvánnyal szembeni egészségügyi védekezésben. Úgy fogalmaztak: „A közös cél, hogy Magyarország működőképességének megőrzése mellett megóvjuk a magyar emberek életét, egészségét. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium ebben a munkában természetes szövetségesként számít azokra a fiatalokra, akik hivatásukként a gyógyítást választották.”

Az egyetemeknek egységenként két-két hallgatót kell biztosítaniuk, III-IV. évfolyamos orvos-, fogorvos, III-V. évfolyamos gyógyszerész és I.-II. évfolyamos egészségtudományi képzésben részt vevő hallgatók bevonásával. A V-VI. éves orvostanhallgatók és az ápolás, betegellátás szakon III-IV. évfolyamos egészségtudományi hallgatók a betegellátásban teljesítenek majd szolgálatot.

Az ITM közölte azt is, hogy a védekezésbe bevont egyetemisták és a felsőoktatási intézmény között a kormányrendelet szerint hallgatói munkaszerződés jön létre. A diákokat hétköznap napi 5000 forint, hétvégén napi 7500 forint adómentes díjazás illeti meg. A kéthetes gyakorlat kreditként beszámítható, és az egyetem a tanulmányi kötelezettségeket is ennek figyelembevételével állapítja meg.

A szűrés szervezését a kormányhivatalok végzik, ők biztosítják a szükséges gépjárműveket, teszteket, a résztvevőknek a személyi védőeszközöket, a teljes ellátást és szállást. A védekezésbe bevont egyetemisták ingyenesen utazhatnak a közösségi közlekedési eszközökön a veszélyhelyzet idején.

Az ITM közleménye szerint a hallgatók a kirendelésüket az illetékes kormányhivataloktól kapják meg. A feladat alól mentesül az a hallgató, akinek az egészségi állapota ezt indokolja, aki várandós, gyermekét egyedül neveli vagy hozzátartozóját személyesen gondozza.

Az erről való rendelkezés tegnap jelent meg a Magyar Közlönyben, és egy a szerkesztőségünkhöz eljuttatott levél alapján a szegedi hallgatók a közlöny megjelenése után nem sokkal már meg is kapták az erről szóló üzenetet. Ebből kiderül, hogy:

  • a megyei kormányhivatalok közvetlenül veszik fel a kapcsolatot a hallgatókkal 2020. november 19-től kezdődően, a kirendelések ütemében.
  • A kormányhivatal a hallgatóval telefonon, majd e-mailben veszi fel a kapcsolatot a kirendelésre vonatkozó tájékoztatás céljából. 
  • A kirendeléssel érintett hallgató tanulmányi kötelezettségeinek teljesítését a felsőoktatási intézmény a hallgatói munkaszerződésre tekintettel szervezi meg.
  • A hallgatói munkaszerződés során szerzett munkatapasztalat kreditértékét a kar kreditátviteli bizottsága állapítja meg.
  • A kirendelés várhatóan 2 hetes / 2×1 hetes időtartamra szól, hogy a tanulmányi feladatok is folytathatók legyenek. 
  • Az első kirendelésekre 2020. november 23. hétfőtől kerülhet sor.
  • A kirendelet hallgatókból mintavételi team-ek kerülnek felállításra: sofőrt és az adminisztrátort a kormányhivatal biztosítja, alapesetben két orvos-, egészségtudományi hallgatóval. 
  • A mintavétel és kiértékelés antigén gyorsteszttel történik.
  • A védőeszközöket és a gyorsteszteket a kormányhivatal biztosítja. A hallgatóknak az étkezés biztosított.
  • A feladatvégzés elsődlegesen hétköznap történik, így a hétvégén a hazautazásra lehetőség biztosított.