Hétfőn újra irtják a szúnyogokat Szegeden

A kialakult országos szúnyoghelyzetre tekintettel az Országos Tisztifőorvos engedélyezte a légi kémiai kezelést. A héten 394 településen, csaknem 133 ezer hektáron földről és levegőből is gyérítik a szúnyogokat. Szeged területén a Katasztrófavédelem és a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. légi és földi kémiai gyérítést tervez.

Az ország számos területén továbbra is tömegesen vannak jelen a szúnyogok. Míg a dél-nyugati országrészben a biológiai és földi kémiai kezelésekkel elfogadható szintre sikerült csökkenteni a szúnyogártalmat, a Duna mentén jelentős számban, míg a keleti országrészben, elsősorban a Tisza és a Körösök térségében továbbra is tömegesen vannak jelen a csípőszúnyogok. És bár az idén életbe lépett EU-rendelet szerint légi kémiai gyérítés nem végezhető, mégis ehhez folyamodnak most az állomány visszaszorítása végett.

Szegeden július 27-én, a napnyugtát megelőző másfél órában légi, valamint napnyugta utáni órákban földi kivitelezéssel irtanak majd. Eső esetében 28-29-én pótolnak. Az irtás légi kémiai és földi kémiai, un. melegködös eljárással történik majd, az irtószer a Deltasect Plus 1,2 ULV (0,6 l/ha dózisban) lesz.

A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. tájékoztatása szerint a kijuttatott csekély mennyiségű készítmény kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik.

Melegködös szúnyoggyérítés Pécs Patacs városrészében 2020. július 7-én. Fotó: Sóki Tamás / MTI

A lakosság részére azért javasolnak bizonyos intézkedéseket, ezek:

  1. A szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, száradó ruhákat a kezelés napján javasolt összegyűjteni vagy letakarni.
  2. A kezelés idejére és az azt követő egy órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni.
  3. A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás, vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni.
  4. A földi kémiai kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad.

A csípőszúnyog-gyérítés hatékonyságának növelése érdekében ajánlott, hogy az ingatlantulajdonosok szüntessék meg, rendszeresen ürítsék vagy takarják le az épületek körüli kisebb, pangó vizeket. A szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák.