Heteken belül nyithatnak a színházak és múzeumok is

Gulyás Gergely szerint sikeresen és eredményesen védekezett Magyarország a koronavírus-járvány első szakaszában, idézte az MTI. A miniszter szerint hamarosan nyithatnak a kulturális intézmények is.

Gulyás Gergely online sajtótájékoztatóján elmondta, a kormány benyújtotta az Országgyűlésnek a  járványügyi készültség fenntartásról és a veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvényjavaslatot. Június 16-át követően egy-két napon belül megszűnhet a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet. Ezt követően a színházak, múzeumok, mozik és fürdők kinyithatnak.

A kormány szerdán döntött arról, hogy a rendezvényekre vonatkozó korlátozás fennmarad. Az autós koncerteket generálisan azonnali hatállyal engedélyezik – közölte. Gulyás elmondta, hogy a leginkább veszélyeztetett idősek számára létrehozott védett vásárlási idősáv fennmarad. Az idősotthonok, szociális ellátóhelyek, kórházak látogatási tilalma a veszélyhelyzet végéig biztosan fennmarad, utána az országos tisztifőorvos hozhat majd döntést az ügyben.

Hirdetés

A járványügyi készültség fenntartása is indokolt szerinte, az operatív törzs továbbra is működni fog, a kórházak irányításai rendszere változatlanul a járványveszélyhez igazodik, és a országos tisztifőorvosnak továbbra is biztosítottak lesznek azon jogosultságai, amelyekkel a járvány megelőzése érdekében intézkedéseket tehet.

A miniszter a legfontosabb változásként arra mutatott rá, hogy a rendeleti törvényalkotás megszűnik a rendkívüli jogrend végével. Újra csak az Országgyűlés alkothat majd törvényeket, és a parlamentnek arról is döntenie kell, hogy a kormány által az elmúlt hónapokban meghozott rendeletek közül melyeket kívánja fenntartani. A politikus közölte, a kormány a járványügyi védekezésre 590 milliárd forintot fordított. „Ez szükséges és arányos volt” – tette hozzá.

A Móra felújítása még tart, a színházak és fürdők azonban hamarosan nyithatnak. Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

A miniszter szólt arról, hogy az egészségügy annak ellenére felkészült a tömeges megbetegedésekre, hogy pillanatnyilag nem kell ezzel számolni, hiszen sikerült a járványt megfékezni. „Amit eddig sikerült beszerezni, az egy esetleges második hullámnál is rendelkezésre áll majd” – mutatott rá. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a védelmi intézkedéseket – a maszkviselést, a másfél méteres védőtávolságot – továbbra is mindenki tartsa be. A kormány gazdasági döntéseiről szólva azt mondta, az a legfontosabb, hogy az elveszett munkahelyek helyére újakat teremtsünk, és minél több munkahelyet meg lehessen őrizni.

„Továbbá az is fontos, hogy a fizetőképességet fenntartsák, ezért is döntött a kormány a hitelmoratórium meghirdetéséről az idei évre” – tette hozzá. A legfrissebb adatok szerint a lakossági ügyfelek majdnem kétharmada, több mint 65 százaléka élt ezzel a lehetőséggel, ez a hitelállomány 57 százalékát jelentette. A vállalati ügyfelek négyötöde élt a lehetőséggel, ez itt a hitelállomány 54 százalékát jelenti. „Ebből egyértelműen látszik, hogy a kevésbé tehetős adósoknak és a kisvállalkozóknak jelentett segítséget a hitelmoratórium” – mondta a miniszter.