Helyreigazításra kötelezték a szeged.hu-t

Az önkormányzathoz tartozó portált még egy 2019 márciusában megjelent cikke miatt kötelezte helyreigazításra a Szegedi Törvényszék.

Az említett cikk már nincs fent a neten, de a szeged.hu által közölt helyzreigazításból kiderül, hogy az „Egykori munkásőrrel kampányol a Fidesz Brüsszelért” címre hallgatott, és Belénessy Csabáról, az MTI volt vezérigazgatójáról, az MTV, a közrádió, a Duna TV egykori munkatársáról állítottak benne, a bíróság szerint, valótlanságokat, Belénessy Csaba fideszes kampányokban vállalt szerepe miatt.

A helyreigazítás szerint valótlanul állították, hogy

  • 1990 előtt még Belénessy elvtársként szolgálta a dolgozó népet,
  • hogy az MSZMP a munkásosztályból emelte ki a sajtóvonalra, a Dunántúli Napló újságírója lett, ám egyúttal a pártmilícia tagja is: munkásőrként védte a kommunista hatalmat,
  • hogy Belénessyt az évtized végén felkarolta az MSZP pécsi szárnya.

A helyreigazítás szerint a valóság ezzel szemben az, hogy „Belénessy Csabának soha nem volt semmilyen kapcsolata az MSZMP-vel, nem emelte ki az MSZMP a munkásosztályból. Belénessy Csaba soha nem volt a pártmilícia tagja, soha nem volt munkásőr, soha nem védte a kommunista hatalmat. Belénessy Csaba a pécsi rádióban kezdte újságíró pályafutását, és hogy Belénessy Csabát soha nem karolta fel az MSZP pécsi szervezete, semmilyen formában.”

A SzegedMa 2019 májusában megjelent cikke szerint az ügy már nem új. A portál szerint Belénessy már akkor helyreigazítási kérelemmel fordult a szeged.hu-hoz, akik az eredeti cikket elérhetetlenné tették, és kiadtak egy közleményt, amiben megírták, hogy „Korábbi cikkünkben valótlanul állítottuk, hogy Belénessy Csaba munkásőr volt, és ebbéli minőségében a kommunista hatalmat védte.”

Ezt Belénessy nem fogadta el és beperelte a szeged.hu-t kiadó Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft-t. Az első tárgyalást a SzegedMa állításai szerint a szeged.hu védője kihagyta, ezért a bíróság úgy döntött, hogy a keresetben foglaltakat ítéletbe foglalja és első fokú ítéletében kimondta, hogy a szeged.hu köteles helyt adni a helyreigazítási kérelemnek. A portál cikke alapján valószínűsíthető, hogy a szeged.hu kiadója fellebbezett az ítélet ellen, így másodfokon folyt az ügy tovább.