Házankénti szelektív kuka váltja a sárga zsákos hulladékgyűjtést

A belvárosban már tavaly óta házanként vagy panelenként kiosztott plusz kukákban gyűjthetjük a szelektív hulladékot, most a város többi részén is ez váltja a sárga zsákos rendszert. Új üveggyűjtők is lesznek, és a kertvárosban külön edényben gyűjthetjük a komposztot is, de a gyűjtőszigetek is megmaradnak.

Régóta kétféleképpen működik a szelektív hulladékgyűjtés Szegeden. Eddig a belvárosban csak az utcai gyűjtőszigetekre és a hulladékudvarokba vihettük el a válogatott újrahasznosítható szemetünket, míg a külvárosban a házhoz menő, vagy közismertebb nevén a “sárga zsákos” rendszer működött. A tavalyi év elején azonban pályázati forrásból a Nagykörút és a Tisza által határolt területen is elindult a házhoz menő rendszer, de nem zsákos, hanem kukás formában.

Hirdetés
Hirdetés

Ennek keretében háztartásonként 120, 240 vagy 1100 literes külön szelektív hulladék gyűjtésére alkalmas műanyag kukákat osztott ki a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft., amelyek ugyan tulajdonilag az övék, de ingyen a lakók rendelkezésére bocsátják, és onnantól kezdve azt kell kitenni rendszeresen, abban szállítják el a papír, műanyag és fém hulladékot. Nagyobb társasházak, lakótelepek kapták a 1100 literes nagyobb kukákat, ezeket több lépcsőház közösen használja.

Most ezt a rendszert – egy újabb pályázat forrásaiból – kiterjesztik egész Szegedre.

Ez tehát innentől leváltja a sárga zsákot.

A Kft. már megkezdte a műanyag tartós szelektív gyűjtőedények kiosztását városszerte, mindenkinél akkor váltja le a régi rendszert az új, amikor megkapja, onnantól kezdve azt kell majd kirakni a megszokott időben, és abból ürítik a szelektív hulladékot. Idén összesen 29891 db 120 literes, 1526 db 240 literes, valamint 1000 db 1100 literes edényt osztanak ki. A változással sem az elszállítás ideje, sem a gyűjtés más jellemzői nem változnak, tehát ezentúl az új edényekben is tiszta csomagolás hulladékot – azaz papír, műanyag, fém szelektív hulladékot lehet együtt gyűjteni.

 

 

Az illegális lerakás nem szűnő probléma

A belvárosi utcai szelektív gyűjtőszigeteknél régóta nagy probléma – ahogy nagyjából mindenhol máshol -, hogy folyamatosan akadnak, akik illegálisan vegyes otthoni szemetet, limlomot, de van olyan is, hogy elhullott állatok tetemeit halmozzák föl a kukák körül. A Társaság kérdésünkre megerősítette, hogy a belvárosi edényes rendszer erre is igyekszik megoldást találni.

Mindemellett a gyűjtőszigetek maradnak.

Kérdésemre azt mondták, akármennyire is nagy probléma az illegális szemétlerakás, nagyon sok ember használja jó szándékúan és rendeltetésszerűen a szigeteket, ezért nem lenne jó ötlet megszüntetni azokat.

Munkában a zöldkommandó (Fotó: Szeged.hu)

Dr. Koltainé Farkas Gabriella, a cég ügyvezető igazgatója lapunkkal közölte, tavaly szeptember óta a Közterület felügyelettel együtt létrehozott Hulladék kommandó működik az illegális lerakások visszaszorítására Szegeden és vonzáskörzetében. Ennek keretében járőr egy közterület felügyelőből és egy rendészből álló járőr egységek ellenőrzik a gyűjtőszigeteket. Mindezzel együtt a Kft.-nek mind munkaerő, mind költségek viszonylatában komoly és folyamatos problémát jelentenek az illegális hulladékot lerakók.

Az üveghulladék nyűg marad

A Társaságtól lapunk azt is megtudta, hogy az európai uniós Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programból (KEHOP) elnyert fejlesztési forrásokkal megvalósuló projekt keretében eredetileg plusz üveggyűjtő kukákat is terveztek kiosztani, de erre végül nem volt pályázati forrás.

Így az üveghulladék továbbra sem gyűjthető házhoz menően, azt  a gyűjtőszigeteken és a hulladékudvarokban adhatjuk le (meg amúgy az összes nagyobb élelmiszerboltban kötelező átvenni, a nem visszaválthatósakat is). Emellett most bővítik az utcai üveggyűjtő konténerek számát, részben a már meglévő gyűjtőszigetekhez, részben teljesen külön is kihelyeznek újakat, összesen 138 db új 1100 literes üveggyűjtő edény kerül ki a közterületekre.

A kertvárosban lesz komposztkuka is

Még márciusban írtunk róla, hogy a város szintén egy sikeres KEHOP-pályázatnak köszönhetően új, a zöldhulladék begyűjtésére használandó kukákat vesz, ami régi problémát old meg, a hulladékudvarba ugyanis kevesen viszik el a komposztálható hulladékukat, a zsákokba csomagolt zöld hulladékot pedig már 2015 óta nem tudják hasznosítani, ugyanis azt a zsákból gépekkel nem tudják kibontani, ezért az mind megy a szemétbe.

A családi házas övezetekben ennek megoldására a szelektív mellett zöld színű, a zöldhulladék gyűjtésére szolgáló kukákat is kiosztanak, ez mindegyik 120 literes, egészen pontosan 26 852 darabot osztanak szét.

Kiemelt kép: szeged.hu