Havi 60 ezres ösztöndíj járna azoknak az egyetemistáknak, akik a kormánypártot fényezik a közösségi médiában az önkormányzati választások előtt

Holnapig lehet jelentkezni arra a pályázatra, mely öt hónapon át havi 60 ezer forint ösztöndíjat szavatol azon fiataloknak, “akiket foglalkoztatnak a társadalmunkat érintő legfontosabb közéleti kérdések, problémák és azok lehetséges megoldásai.” Ezzel nincs is semmi baj, ám a 444 utána járt a felhívó szervezetnek és a pályázat érdekes feltételeinek.

A szoljon.hu mellett más kormányközeli médiumok is lehozták péntek reggel azt a felhívást, melyben a Szövetség az Új Nemzedékért Alapítvány próbál a közügyekre érzékeny fiataloknak publikálási, illetve közösségszervezési lehetőségeket nyújtani, havi 60 ezres ösztöndíj mellett. Egy barátom nekem szerdán mutatta ezt a remek lehetőségekkel kecsegtető ajánlatot, így a 444 megállapítása, miszerint a vasárnapi, július 7-ei határidő előtt két nappal tették fel a hirdetést, nem tűnik valósnak, ám vannak mást pontok, amik némi gyanút kelthetnek az emberben.

Hirdetés

A Szövetség az Új Nemzedékért Alapítvány tervei között szerepel, hogy a pályázat révén megkívánja szervezni a Fúzió Hallgatói közösséget, melyben működve “a program időtartama alatt a hallgatók publikációkat, vélemény cikkeket írnak és jelentetnek meg, hallgatótársaik körében közösségszervező feladatokat látnak el, valamint rendezvények szervezésében működnek közre.” Ez a Facebookon majdnem egy hónapja létre is jött, s jelenleg 17 követővel büszkélkedhet az oldal, ami lássuk be, tényleg annak a bizonyítéka, hogy a Fúzióra ráfér a közösségben tevékenykedő emberek jelenléte. Ez idő közben a borító illetve a profilkép megváltoztatásán kívül semmilyen frissítés nem történt az oldalon, továbbá érdekesség, hogy a Szövetség az Új Nemzedékért Alapítvány oldala 2014 óta nem frissült.

Najó, ezek a dolgok konteókon kívül másra nem engednek következtetni, ám miután a 444 utána járt a Szövetség az Új Nemzedékért Alapítványnak kiderítette, hogy azt Ágh Péter, a Fidelitas elnöke hozta létre 2012-ben, a kuratórium első elnöke Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere volt, és a szervezet a Lendvay utcai Fidesz-székházba van bejegyezve.

Ezek után már az a puzzle darab is a helye felé gravitál, amely a pályázat időpontjának a miértjét firtatja. A 444 ugyanis felteszi a kérdést, hogy az augusztus elsején induló program résztvevői miért pont az őszi önkormányzati választás előtti hónapokban kaptak pénzt a “polgári értékek” mentén történő közösségük megszervezésére.

A jelentkezéshez egyébként az alábbi három téma egyikét kell 1500 karakterben kifejteni:

  • Az egyén szabadsága vagy a közösség érdeke fontosabb?
  • Helyettesíthető-e az atomenergia más energiaforrásokkal?
  • Hogyan látod az Európai Unió jövőjét az elkövetkezendő tíz évben?

Jó kérdés, hogy ezen szűrők pro vagy kontra mérik a polgári értékeket, ám az mindenképpen látható belőlük, hogy napjaink fontos, és a társadalmat megosztó kérdéseire, Paks II-re illetve az Európai Unióval kapcsolatos jövővíziókra próbálnak reflektálni.

 

Nyitókép: www.pexels.com