Hatósági- és céges beszámolót és drogstratégiát is elfogadott a város

Beszámoltak 2018-as munkájukról a hatóságok, elfogadták az állami cégek idei üzleti terveit és a város drogstratégiáját, szó volt az önkormányzat tavalyi évi zárszámadásáról, és bár nem volt napirenden, vitatkoztak a képviselők a Széchenyi térről. SZIN-bérletek, bérlakások, a Notre-Dame, de persze az EP-kampány is előkerült, és ment a szokásos politikai adok-kapok. Tudósításunk Szeged város 2019. április 26-i közgyűléséről.

Fotó: Szeged.hu

Botka László polgármester az ülés elején megnyitás után bejelentette a közgyűlés tagjainak Martonosi Éva, a város új címzetes főjegyzőjének kinevezését, aki először dolgozott közgyűlésen ilyen titulusában, felidézte, hogy 16 éve dolgozik a hivatalban, és kinevezése előtt elődje, Mózes Ervin munkatársa volt általános aljegyzőként.

 

EP-krédók napirend előtt

 

A napirend előtti felszólalásokat a szocialista Kozma József indította, aki emlékeztetett rá, hogy öt nap múlva ünnepeljük május elsejét, a munka ünnepét, amikor is a dolgozók kiharcolták a 8 órás munkaidőt, és amennyiben nem megfelelők a munkafeltételek, sztrájkkal fejezhetik ki egyet nem értésüket. Kozma szerint azonban “az illiberális Magyarországon” erre nincs lehetőség, mert – ahogy fogalmazott –

a törvény nem őket, hanem a munkáltatókat védi.

Ezt követően felidézte, hogy a városháza tavaly év végén elfogadott egy határozatot, amely nem alkalmazza a túlóratörvényt az önkormányzati cégeknél, amely és a szociális bérlakás-rendszer szerinte a városvezetés szolidaritását mutatja. Beszédét “éljen május elseje, éljenek a szegediek!” felkiáltással zárta.

Őt Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester követte, aki szintén május 1-e kapcsán hazánk EU-s csatlakozásának 15. évfordulójára hívta fel a figyelmet.

Nagy szerint 2003-ban, a csatlakozást megelőző népszavazáson a választópolgárokat elsősorban nem a pénz, hanem az európai értékekhez való történelmi kötődés motiválta.

Ezt azzal folytatta, hogy Szeged az európai uniós fejlesztési források legnagyobb nyertese a környezetvédelmi- és közlekedési beruházásoknak köszönhetően, melyekből profitáltak az egyetemi kutatók és a szegedi vállalkozások is – utalt itt az ELI-re, illetve annak szimbolikájára, hogy a volt szovjet laktanya helyén húzták föl a nyugati támogatásból épült lézerközpontot. Beszélt az önkormányzat és a szegedi adakozó polgárok által a tűzben megrongálódott párizsi Notre-Dame újjáépítésére küldött segítségről is.

Botka László polgármester (Fotó: Szeged.hu)

A következő felszólaló a jobbikos Tóth Péter volt, aki , a Notre-Dame kapcsán felidézte, hogy a francia sajtó is megemlékezett róla, hogy ahogy annak idején az 1879-es nagy árvíz idején Párizs segített városunknak, most ugyanez történt visszafelé. Ehhez kapcsolódóan beszélt a nemrég leégett petőfitelepi ház esetéről, ahol a család, köztük egy óvodás és egy általános iskolás gyerek helyzete megoldatlan. Elmondta, pártja alapítványa tartós élelmiszerekkel és ruhákkal támogatta a családot, és javasolta, hogy az önkormányzat segítsen nekik. Botka elmondta, hogy ezt már meg is tették, az IKV azonnal átmeneti elhelyezést adott nekik.

Első kormánypárti felszólalóként a KDNP-s Haág Zalán kért szót, aki sorsdöntő EP-választásról beszélt felszólalásában. Szerinte a tét, hogy Európának lesz-e jövője. Hozzátette: az EU alapítói kereszténydemokraták voltak, akik nem Karl Marxnak állítottak emlékművet és nem akartak muszlimokat betelepíteni a kontinensre. Azt mondta,

ők nem az iszlámban és a multikulturalizmusban, hanem a nők és a kisebbségek tiszteletében látják a jövőt.

Ezt azzal egészítette ki, hogy azt szeretnék, hogy a keresztény civilizáció ne egy megtűrt rezervátum eleme legyen, hanem élő valóság, ezért támogatják Orbán Viktor miniszterelnök hét pontos programját a migrációval kapcsolatban, egyúttal megköszönte az ezt aláíró szegedieknek is a támogatást. Beszéde végén Botka gúnyosan megjegyezte, hogy az irodájában átveheti a pecsétet, amit átadhat a pártközpontnak, hogy elmondta ezt a beszédet.

 

A napirend előtti felszólalásokat a független képviselő Szentistványi István zárta, aki beszédében az ökopolitika fontosságáról beszélt. Mint elmondta, annak idején azzal a feltétellel fogadta el az LMP-lista vezetését, hogy ez képviselve lesz Szegeden, más kérdés, ez mennyire sikerült, és ez kinek a felelőssége – tette hozzá. Szerinte a zöldpolitizálás nem kizárólag baloldali értékrendű lehet, hanem például Ferenc pápa megnyilvánulásait is ez jellemzi. Majd kifejtette, a Parlamentben hozzá hasonlóan a ex-LMP-s független képviselő Szél Bernadetthez hasonlóan ő is Jávor Benedek EP-képviselőjelölt támogatására buzdít, mert ő hitelesen képviselte ezt a brüsszeli testületben.

 

Beszámoltak a hatóságok

 

Ezután kezdetét vette a napirend, mely során Harkai István szegedi rendőrkapitány az írásban a képviselőknek eljuttatott beszámolót szóban egészítette ki. Elmondta, idén 3842 bűncselekményt derítettek föl, amely 2018-cal több a tavalyinál, amely annak tudható be, hogy több ittas vezetőt szűrtek ki, és hatékonyabb lett a bűnügyi felderítés. Elmondta, hogy amik a legfontosabb adatok, a garázdaság, amely alatt leginkább szórakozóhelyek előtti verekedés értendő, illetve a lopások a tavalyi év 2014-es számáról 1663-ra csökkent, ami fontos eredménynek tekinthető,

ezzel ugyanis a szegediek szubjektív közbiztonság-érzete jelentősen javult.

Emellett a lopások száma is 1441-ről 1088-ra csökkent, ami az elmúlt kilenc legjobb eredménye, 2010-ben ugyanis még 3224 volt belőlük, ami azóta a felére csökkent, emellett mindössze 6 rablás volt tavaly városunkban, itt 90%-os a nyomozati eredményesség, ami meghaladja az országos átlagot. Körülbelül 300 közúti baleset volt tavaly, ebből négy volt halálos, amely épp annyi, mint az előző évben, de persze a rendőrkapitány szerint ez is éppen néggyel több az indokoltnál.

Kiemelte, hogy mindig könnyebb megelőzni a bűncselekményeket, ezért idén 3000 diáknak tartottak megelőző előadásokat. Ezt követően megköszönte a város támogatásait a tarjáni és újszegedi rendőrörs felújítására, valamint a polgárőrség munkáját. Egyúttal jelezte:

hamarosan új biztonsági kamerák lesznek telepítve Szegeden, amelyek helye hamarosan ki is lesz jelölve.

Ehhez a szocialista Szénási Róbert azt tette hozzá, hogy megköszönte a rendőrség, a tűzoltóság és a katasztrófavédelem munkáját a petőfitelepi tűz megfékezésében, és jelezte: gyűjtés indult a hatgyerekes család megsegítésére. Kozma József elmondta, a tarjáni és újszegedi örsök felújítása újraindítás is volt egyben, és az északi városrészben már tartottak is egy közbiztonsági fórumot. Haág Zalán megköszönte a pontos statisztikákat, és jelezte, úgy tudja, már több helyen nagyon várják a térfigyelő kamerákat annak visszatartó ereje miatt, és kérdezte, mikor lesznek kihelyezve. Erre a polgármester jelezte, a forrás már rendelkezésre áll, jelenleg a helyszínekről folyik a döntés.

Fotó: Szeged.hu

Dakos József megyei rendőrkapitány folytatta a beszámolót, a migrációról és a határhelyzetről azt mondta,

normalizálódik a helyzet.

A határon rend van, a “túloldalon” pedig konstruktív az együttműködés a román és szerb hatóságokkal. Elmondása szerint 6159 alkalommal volt dolguk illegális határátlépéssel kapcsolatban és 2511 főnek akadályozták meg a belépését. Elmondta, hogy 19,1 millió utast léptettek át a határon.

Felszólalását azzal summázta, hogy a közrend, a közbiztonság közös feladat, a bírság pedig nem cél, csupán eszköz. Tavaly 19,4 millió alkalommal intézkedtek a Csongrád megyei rendőrök és 9 perc 47 másodperc volt az átlagos reagálási idejük. Beszélt a körzeti megbízottakról, aki egyfajta community police, azaz közösségi rendészeti feladatot tudnak ellátni.

Itt kialakult egy számháború közte és Tóth Péter között, aki erre azzal reagált, hogy az Orbán-kormány migránsokat enged be, és felidézte pártja javaslatát az önálló határvédelem visszaállításáról, mivel ez a munka erőforrást von el a rendőrségtől. Dakos erre azzal reagált, hogy a hatezres szám az összes cselekmény, ebbe beletartozott például 36 embercsempész ügye is, a menedékkérelmek elbírálása pedig idegenrendészeti eljárás során zajlik.

Botka László annyit tett hozzá a beszámolókhoz, hogy “bár volt ez nem így is”,

ma Szeged a legbiztonságosabb megyei jogú város,

ami annak is köszönhető szerinte, hogy a közgyűlés minden oldala mindig egyhangú támogatásáról biztosítja a rendőrséget. A rendőrség után a katasztrófavédelem beszámolója is elhangzott, e szerint 1431-szer volt dolguk idén, többnyire extrém időjárás miatt. Kiemelték, hogy figyelmet fordítanak a szén-monoxid-mérgezések megelőzésére, ezért 40 tájékoztató rendezvényt tartottak erről összesen 10 ezer embernek, és rászorulókat támogattak is szén-monoxid-jelző berendezéssel.

 

Településrendezések, zöldterületek

 

Szentistványi István kezdte a sort a rendelettervezet-módosítások során a településelrendezéssel kapcsolatban. Arról beszélt, hogy a két volt temető környéként korrekt módon legyenek pótolva a zöldterület-veszteségek. Szerinte figyelembe kell venni, hogy hosszú távon az egyes területek mezőgazdasági felhasználása felértékelődhet az iparival szemben.

Tóth Péter a szentmihálytelki sportpályáról azt mondta, a környékén lévő bekötőút rendezésre szorul. Mint mondta, különösen érdekes, milyen kép tárul azok elé először, akik beérkeznek a városba. Emellett a Kálvária sugárútra rávezető autópálya-bekötő út világításának szükséges javítására hívta fel a közgyűlés figyelmét.

Nagy Sándor Szentistványi kérdéseire felelve azt mondta, szerinte a képviselő ezekre már választ kapott a terveket kidolgozó bizottság ülésén, és megemlítette, évtizedes tervben gondolkodnak, melynek elmondása szerint a fatelepítési terv is része.

Fotó: Szeged.hu

 

Zárszámadás némi Széchenyi térrel fűszerezve

 

Szentgyörgyi Pál gazdasági alpolgármester ismertette Szeged tavalyi költségvetésének zárszámadásában szereplő összegeket. E szerint 48,5 millárd forint bevétele és 35,9 milliárd kiadása volt a városnak, amely így 12 millárd pluszban tudta zárni az évet. Elmondása szerint a beszedett adók 10%-kal meghaladták a tervezett szintet, ami 1,2 milliárdos túlteljesítést jelent az adómértékek változása nélkül. A pénzből az önkormányzati cégek fenntartására, közterekre, óvodák és iskolák felújítására is tudnak fordítani. A város összvagyona 2018-ban 309 milliárd forint volt, amely 28-cal több a 2017-es számnál.

Ezt követően Haág Zalán felszólalásával a vita a zárszámadásról hamar a Széchenyi tér ügyére terelődött. Haág azzal az asszociációval kezdte, hogy elmondása szerint már nyolcmillió forint kifizetés történt, miközben még a terv sem végleges, és szerinte nem megfelelő az önkormányzat által végzett városrekonstrukciós munka.

 

Nagy Sándor, a témán is dolgozó városfejlesztési alpolgármester szerint Haág valótlanságokat állít, az önkormányzat a miniszterelnökséggel közösen készítette a terveket, ugyanis a felújítást a Modern Városok Program keretében a Miniszterelnökségen keresztül az állam finanszírozza. Így a döntéshozatalba ők is delegáltak zsűrit, akinek észrevételeit beépítették a tervbe, és akik támogatták a nyertes pályázatot, ami után már szerződéskötési kötelezettségük van. “Itt egyetlen laikus van a csapatban, én” – mondta Nagy a zsűriről.

Ezt követően elindult egy vita, hogy a tervek szerint a két világháború közti állapot lenne visszaállítani, amit a KDNP-s honatya szerint nem hitelesen jelenítenek meg, Nagy szerint nem is lehet, hiszen akkor még a szobrok sem álltak ott, akkor azokat is el kéne bontani, Szentistványi szerint pedig nem politikailag motivált Horthy-nosztalgikus, hanem a modern igények szerinti térrendezésre van szükség. Ezt követően a szocialista képviselők egyre gyakrabban szóltak közbe, hogy “zárszámadás” – utalva az eredeti témára, ám amikor valóban visszakerült arra a sor, akkor ennek a blokknak vége is lett, ahhoz ugyanis senki nem akart hozzászólni.

 

SZIN-bérletektől szociális lakásokig

 

Át is tértek a cégek beszámolójára. Szentgyörgyi elmondta, az IKV egyik feladata, hogy csökkentse az üres lakások számát, ezt felújított és szociális alapon bérbeadott lakásokkal érik el, illetve olyan ingatlanokat, amelyek például túl nagyok, hogy kiadják, azokat értékesítenek. Ezen kialakult egy vita a polgármester és Szentistványi között az eladások terén, aki szerint egyre nő az igény, és nincs elég lakás, ezért nehezményezte az eladásokat, amire a polgármester azt mondta, olyan lakásokról van szó, amelynek a mérete miatt olyan magas lenne a rezsije, hogy nem tudnák fizetni a rászoruló családok.

A vita itt abba az irányba indult el, hogy hosszú távon hogyan lesz fenntartható a rendszer, felvetette egy esetleges szociális lakópark ötletét. Erre a polgármester azt mondta, a tegnap átadott egyik lakás tulajdonosa azt mondta, havonta ötvenezret spórolnak a csökkentett lakbéren, amin később saját lakást tudnak venni. Szentgyörgyi szerint ez a dolog rózsaszín oldala és nem mindenkinél fog működni, miután Botka kissé már zaklatottan azzal zárta le a vitát, hogy Szeged az egyetlen város, ahol ilyen program van, és ő az egyetlen polgármester, aki ilyet megvalósított, a képviselő ennek ellenére támadja.

Szó esett a környezetgazdálkodási cégről is, amely növelte bevételét például azáltal, hogy nőtt a részesedése a konténerpiacon, és fontos hír, hogy sikerült a bérmegállapodása a dolgozói szakszervezetével. A közlekedési társaság fontos eredményei közt volt említve a parkolási rendszer bevezetése, az időalapú és érintőkártyás jegyvásárlás lehetővé tétele, és a tervezett kiterjesztett éjszakai tömegközlekedés.

Fotó: Szeged.hu

A KDNP-s Haág Zalán szerint a jelentés nem minden kérdésre adott választ, és azt mondta, az ő információi szerint a Belvárosi Mozi nyereséges egyedül. Itt kialakult egy vita, ezúttal közte és Botka, illetve több szocialista képviselő közt a SZIN költségvetéséről. Szerinte ha nőttek az ifjúsági napok látogatószámai, akkor ennek meg kellene látszania a jegyárakban is. Botka szerint meg is látszik, csupán a dokumentum egy összesített nyereséget tartalmaz, amelynek jelentős részét a fesztivál adta, majd mikor a kormánypárti képviselő konkrét számra kérdezett, Botka jelezte, nem elvárható, hogy az összes városi cég számait fejből tudja, de jelezte, hogy az adott bizottság eljuttatja neki a pontos kimutatásokat, egyúttal hozzátette, hogy ezek alapján úgy kritizálta a fesztivál költségvetését, hogy nem is ismerte annak pontos számait.

A Szabadtéri Játékok idén nézőcsúcsot döntött – hangzott el – és új feladata a megújult Ligetben az új újszegedi szabadtéri színpad kialakítása, amiben nehézség lehet a kulturális TAO-támogatások hiánya. A helyi tömegközlekessel kapcsolatban elhangzott, hogy csökkent az utasszám, ami a polgármester szerint a kerékpárosok arányának szándékos növelése, összességében a kevesebb egyetemista miatt van, illetve mert már nem kap minden hallgató ingyenes helyi bérletet még az államilag finanszírozott képzéseken sem.

 

Focipálya, drogstratégia, finálé

 

Szentistványi István az iskolákban, óvodákban épített focipályákról kérdezett ezt követően, szerinte előfordult, hogy közben derült ki, hogy néhány tervezett beruházást nem érdemes elvégezni, mert az udvar zöldterületének nagy részét elfoglalná. Botka erre azt mondta, nem az érintett óvodák gondolták meg magukat egy olyan esetben sem, ahol vissza lett vonva egy terv, hanem kiderült, hogy nem lehetséges a megépítésük, mert a tervezettnél jóval nagyobb – például mert kerítéssel kell körbevenni – így keresni kellett másik intézményt, ahol elfér.

Hűvös László, a Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági Bizottság fideszes tagja arról beszélt, a megyei önkormányzat elkötelezett a fiatalok egészségre nevelésében, és több új épület is létesült, például a Gregor József Általános Iskola udvarán épült tornacsarnok, amely a tömegsport előtt is nyitva áll majd.

A polgármester az iskolaigazgatói pályázatok véleményezésénél jelezte, ha a közgyűlés elfogadja, ezt elhalasztják, mert még nem minden iskola véleménye érkezett meg, és azt meg kívánják várni. Elfogadták, ahogy a város drogstratégiáját is, amiről Lauer István beszélt. A szocialista képviselő, aki két bizottságnak is tagja, elmondta: van feladatuk bőven, ma ugyanis már a probléma kiterjed a 13-14 éves fiatalokra, és nem csak a hagyományos kábítószerre, de a dizájner drogokra, mint a herbál és a digitális függőségekre, szenvedélyekre is.

A közgyűlés végül – időnként néhány fideszes tartózkodás és nem szavazat mellett – az összes napirendi pontot elfogadta.