Határozatképtelen lett a szegedi Fidesz rendkívüli közgyűlése, Botkáék nem mentek el

A szegedi Fidesz még két héttel ezelőtt kedden jelentette be, hogy rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezi a Gyulai Törvényszéknek a “VIP parkolóbérletek” ügyében hozott ítélete miatt. A rendkívüli ülést ma tartották volna, ha határozatképes lett volna a testület.

A Mindenki Szegedért Mozgalom Facebook-oldala tette még pénteken közzé a rendkívüli közgyűlés meghívóját, melyet a keltezés alapján pénteken, az elmondások alapján péntek délután kaptak kézhez a képviselők.

Szabó Bálint akkor tette szóvá, hogy a hétfő reggel 8 órai kezdés túl korai, a képviselők kötött programjaik miatt a határozatképtelenséget kockáztatják lehetséges távolmaradásukkal. Az időpont mellett a helyszín is aggodalmakra adott okot, ugyanis a közgyűlést a Városháza díszterme helyett, karbantartásra és takarításra hivatkozva a Polgármesteri Hivatal egyik tárgyalójában tervezték megtartani, mely szűkösen megfelelő csak a közgyűlés működésének.

A hétfő reggel 8 órás kezdésre végül egy baloldali képviselő sem jelent meg a Polgármesteri Hivatal tárgyalójában, így Nagy Sándor alpolgármester megállapította a közgyűlés határozatképtelenségét. A grémium 8.30-kor próbálkozott újra, hasonlóan sikertelenül.

Szabó Bálint méltatlannak nevezte a helyzetet, azt javasolta, hogy menjenek át a díszterembe, ahol esetleg Botka Lászlóval és más képviselőkkel is összefuthatnak majd. Német Ferenc szerint a Polgármesteri Hivatal tárgyalója alapvetően alkalmatlan egy rendkívüli közgyűlés megtartására, hiszen nem is férne be az összes képviselő. Ezt követően Szabó Bálint arra biztatta képviselőtársait, hogy még ma indítványozzák újabb rendkívüli közgyűlés összehívását, amiben egyet is értettek.

A szegedi Fidesz egyébként két hete kedden azért kezdeményezte a rendkívüli közgyűlés összehívását, hogy „ott tekintsék át a parkolás teljes szabályozását, hogy valóban azok jussanak bérlethez, akik a városért dolgoznak. Ad hoc bizottság létrehozását is indítványozzák annak érdekében, hogy kiderüljön, kik lehetnek érintettek még az ügyben, akik eddig nem kerültek a hatóság látókörébe”.

Ennek azért látták szükségét, mert a Gyulai Törvényszék három hete másodfokon 1,35 és 2,5 millió forint pénzbüntetéssel sújtotta az ingyenes szegedi parkolóbérletek ügyében indult perben a vádlottakat, a Szegedi Közlekedési Kft. korábbi vezetőit, a város egykori címzetes főjegyzőt, a korábbi alpolgármestert, valamint Botka László kabinetfőnökét.

Szabó a mai alkalmon elmondta azt is, hogy büntető feljelentést kíván tenni a parkolóper azon részeire, melyeket a rendkívüli közgyűlés vizsgált volna. Ezt követően a képviselő átment a Városházára, hogy megkísérelje érvényre juttatni a gyálaréti Holt-Tisza rehabilitációjával kapcsolatos beadványát. A képviselő egy ideiglenes bizottságot szeretne létrehozni a jelenlegi helyzet kivizsgálására, valamint az esetlegesen szükséges jogi lépések megtételéről határozatot hozó rendkívüli közgyűlést hívna össze.