Hatalmas leépítés jön a Continentalnál, Szeged egyelőre megússza

A globális autógyártás lassulása miatt a következő tíz évben több ezer embert bocsát el és gyárakat zár be a német Continental járműalkatrész-beszállító és technológiai konszern – írja az MTI.

A nagyjából 1,1 milliárd euró költségvonzatú program jelentős részét 2019 és 2022 között hajtják végre, közölte a hannoveri székhelyű vállalat a felügyelőbizottság ülése után. A Continental bezárja két németországi üzemét, valamint Olaszországban, Malajziában és az Egyesült Államokban működő gyárait. A két német, két amerikai, valamint egy olasz és egy malajziai gyárban mintegy háromezer ember dolgozik.

A Continental azt nem közölte, hogy hány munkahelyet szüntet meg, de úgy becsüli, hogy a szerte a világban alkalmazott  244 ezer munkavállalójából 20 ezret érint a változás . A Continental arra számít, hogy 2023-tól kezdve évi 500 millió eurót takarít meg a költségcsökkentési programmal.

Az idei első fél évben jelentősen, közel 42 százalékkal esett vissza a Continental AG nyeresége: a június végén záródott hat hónapban az adózott eredménye 1 milliárd 82 millió euróra csökkent az egy évvel korábbi 1 milliárd 587 millió euróról, miközben értékesítési árbevétele 0,3 százalékkal 22 milliárd 310 millió euróra mérséklődött.

A Continental Magyarországon hét gyárral, egy gumiabroncs kereskedelmi képviselettel, egy logisztikai központtal, valamint egy mesterséges intelligencia fejlesztő központtal van jelen, és a bérelt munkaerővel együtt több mint 8 ezer munkavállalót foglalkoztat. A német konszern az elmúlt évtizedben mintegy 500 millió eurót fektetett be Magyarországon. A Continental egyébként a második legnagyobb munkaadó a megyében, Szegeden és Makón is van gyára.

 

Nyitókép: egy dolgozó biciklin a szegedi gumigyárban. Fotó: MTI